Trump nimetas eriprokuröri uurimist makartismiks (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump. Foto: SIPA / SIPA / Scanpix

USA president Donald Trump sarjas taas eriprokuröri juurdlust Venemaa sekkumise suhtes kahe aasta tagustesse presidendivalimistesse, nimetades seda kõige halvemal kujul makartismiks.

Trump avaldas Twitteris mitu säutsu pärast seda, kui päevaleht New York Times oli kirjutanud, et Valge Maja advokaat Don McGahn andis eriprokurör Robert Muellerile ebatavaliselt üksikasjaliku ülevaate presidendi mõtlemisest juurdluse võtmeetappide jooksul.

Trump kommenteeris teemat juba eileõhtustes säutsudes, kuid hoogustas oma rünnakuid pühapäeva hommikul, kritiseerides New York Timesi vihje eest, justkui McGahn oleks talle selja pööranud.

«Mul pole midagi varjata...ja ma olen nõudnud läbipaistvust selleks, et see kallutatud ja põlastusväärne nõiajaht saaks lõpule jõuda. Nii palju elusid on rikutud mitte millegi nimel - kõige halvemal kujul makartism!» säutsus president.

Eile teatas Trump, et andis McGahnile ja ülejäänud personalile käsu teha Muelleri uurimisega täielikku koostööd.

New York Timesi andmeil on McGahn viimase üheksa kuu jooksul andnud uurijatele enam kui 30 tundi tunnistusi Trumpi käitumise kohta juurdlusega seoses ja sellest, kuidas president on palunud McGahnil uurimisele vastata. Spekuleeritakse, et McGahn on nii agaralt uurijatega koostööd teinud, sest kardab, et vastasel korral võiks ta ise milleski süüdi jääda. 

Timesi andmeil etendas just McGahn otsustavat rolli Trumpi veenmisel Muellerit mitte vallandama.

«Nurjuv New York Times kirjutas loo, kus anti mõista, et Valge Maja advokaat on presidendile selja pööranud, kuigi tegelikkus on vastupidine ja kaks võltsi reporterit teadsid seda. Sellepärast on libauudiste meedia muutunud rahva vaenlaseks. Nii halb Ameerikale!» säutsus president.

Muelleri uurib Venemaa sekkumist USA 2016. aasta presidendivalimistesse, Trumpi kampaaniameeskonna võimaliku kokkumängu Venemaaga ja seda, kas Trump takistas 2017. aasta mais Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktorit James Comeyt vallandades õigusemõistmist. Enne eriprokuröri uuris Venemaa sekkumist FBI.

Muelleri meeskond esitas hiljuti tosinale Vene luuretöötajale süüdistuse häkkimises Demokraatliku Partei arvutitesse. Neli Trumpi kampaaniameeskonna liiget on samuti saanud kuriteosüüdistuse, kuid need ei ole otseselt seotud kokkumänguga.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles