USA tervitas ajutist relvarahu Afganistanis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Mike Pompeo
USA välisminister Mike Pompeo Foto: Reuters / Scanpix

USA tervitas pühapäeval Afganistani teadet ajutisest relvarahust islamiliikumisega Taliban, öeldes, et see plaan vastab afganistani rahva selgele rahuüleskutsele.

"Värskeim relvarahu Afganistanis näitab afganistani rahva sügavat soovi lõpetada konflikt ja me loodame, et relvarahu viib seda riiki lähemale jätkusuutlikule julgeolekule," ütles USA välisminister Mike Pompeo avalduses.

"USA ja meie rahvusvahelised partnerid toetavad seda afganistani rahva ja Afganistani valitsuse algatust, ja me kutsume Talibani selles osalema," sõnas ta.

"Meie ja rahvusvahelise kogukonna lootus on see, et afganistani rahvas võib tähistada sel aastal Eid al-Adhat rahus, vabana hirmust," ütles ta, viidates moslemite pühale, mis algab järgmisel nädalal.

Afganistani president Ashraf Ghani kuulutas relvarahu välja pärast sõjategevuse hoogustumist islamiliikumisega. Ta rõhutas samas, et relvarahu jääb püsima vaid juhul, kui mässulised sellega liituvad.

"Kuulutan veel kord välja relvarahu alates homsest kuni prohveti sünnipäevani tingimusel, et Taliban vastab samaga," ütles Ghani, viidates prohvet Muhamedi sünnipäevale, mida tähistatakse Afganistanis 21. novembril.

Ghani sõnul on tema valitsus kõrvaldanud pärast nõupidamist usujuhtide, erakondade ja kodanikuühiskonnaga väljakuulutatud relvarahuga "kõik takistused" rahu teelt.

"Me kutsume Talibani juhtkonda tervitama afgaanide soove pika, püsiva ja tõelise rahu järele, ja kutsume neid valmistuma islami põhimõtetel ja väärtustel põhinevateks rahukõnelusteks," sõnas president.

Afganistani presidendi teadaandele sai osaks kohene toetusavaldus naaberriigilt Pakistanilt, keda on süüdistatud pikka aega sidemetes Talibani juhtkonnaga ning selle võitlejatele varjupaiga andmises.

Relvarahu väljakuulutamist tervitas ka NATO peasekretär Jens Stoltenberg. "Tervitan president Ashraf Ghani teadaannet teisest relvarahust Talibaniga Afganistanis. Julgustan Talibani näitama sellest kinni pidades oma muret afgaanide pärast," sõnas ta.

NATO toetus- ja väljaõppemissiooni Resolute Support raames tegutseb Afganistanis umbes 15 000 liitlasvägede sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles