Emotsionaalne galerii: korealased kohtuvad aastakümnete järel sugulastega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mitukümmend eakat lõunakorealast alustas täna teekonda Põhja-Koreasse, et kohtuda sugulastega esimest korda pärast seda, kui sõda nad ligi 70 aastat tagasi lahutas.

Kolm päeva kestev kohtumine, esimene viimase kolme aasta jooksul, leiab aset Kumgangi mägikuurortis.

89 eakat lõunakorealast ja nende saatjad istusid Sokchos 14 bussi, mis nad Põhja-Koreasse toimetavad. Enne sõitu läbisid reisijad kahe riigi vahelises demilitariseeritud tsoonis tervisekontrolli ja neid hoiatati rääkimast teemadest, millest võiks valesti aru saada või mida peetakse tundlikuks.

Teise hulgas sõitis kohtumisele 92-aastane Lee Keum-seom, keda ootab Põhja-Koreas 72-aastane poeg. Naine nägi oma poega viimati, kui laps oli 4-aastane. 

«Minu sugulased Põhja-Koreas ei elanud kaua, seega ma palvetasin oma poja tervise pärast,» ütles naine, kes ootas aastakümneid võimalust pojaga kohtuda.

Lõunakorealased asumas teele kohtumisele sugulastega.
Lõunakorealased asumas teele kohtumisele sugulastega. Foto: / AP

Ahn Seung-chun pidi plaanipäraselt kohtuma oma vennaga, aga viimane suri hiljuti ja nüüd kohtub ta üksnes vennanaise ja -pojaga. 

Alates 2000. aastast on kaks Koread korraldanud 20 sellist kohtumisvooru. 

Enam kui 57 000 inimesest avaldas lootust sugulastega kohtuda, aga nende seast valiti välja vaid 93 perekonda. Viimastest neli pidid viimasel minutil osavõtmisest tervislikel põhjustel loobuma.

Alates 1988. aastast on kohtumist sugulastega taotlenud üle 130 000 inimese. Enam kui 75 000 neist on aastate jooksul surnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles