Galerii: 20. Augusti Klubi koosolekul tunnustati vabadust

Merilin Mändveer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Jüri Ratas tunnustas täna 20. Augusti Klubi koosolekul peetud kõnes kõiki inimesi, kes on aidanud vaba Eestit hoida ja edendada, ning avaldas lootust, et meil jätkub vaprust rääkida väljakutsetest, mille alistamine kindlustab meile ka 150- ja 200-aastase riigi.

Ratase sõnul on iseseisvuse taastanud Eestis aastate jooksul tihti küsitud, kas me elame nüüd sellises Eestis, mida kujutati ette toonastel murdelistel aastatel. Peaministri hinnangul ei osanud me aastate eest nii head Eestit ettegi kujutada.

«Meil on muresid ja raskusi, aga meil on veel rohkem helgust ja heameelt. Meil on meie vabadus ja meil on võimalus ise olla ning oma väljakutsete üle ausalt ja avalikult aru pidada. Veelgi enam – me kuulume ka Euroopa Liitu ja NATOsse ning kõrgelt arenenud riikide perre. Ükski neist saavutustest pole vähetähtis,» kinnitas ta.

Ratase sõnul peame nüüd endalt küsima, kuidas Eesti rahvaarv tõusule viia, ning jõudma selgusele, kuidas meie ühiskond oleks sidusam ja tugevam. «Me peame mõtlema, kuidas kõigil Eestimaa inimestel oleks hea elada, sõltumata nende elukohast. Meil tuleb küsida, kuidas teha rahu oma ajaloo raskemate aastatega. Peame kaaluma, kuidas meie inimesi ja ühiskonda ühendada, et keegi ei tunneks end kõrvale jäetuna, vaid näeks oma arvamuse kaalu. Me peame oskama olla nii, et oleksime küll eestlaslikult kangekaelsed, aga mitte pahased või vihased,» rääkis ta.

Ratas tänas 20. Augusti Klubi pidulikul koosolekul 69 naist ja meest, kes 27 aasta eest ütlesid Eesti Vabariigi Ülemnõukogus oma ajaloolise sõna, millega taastati Eesti riiklik iseseisvus. Samuti tänas ta kõiki teisi inimesi, kes on aastate jooksul aidanud üles ehitada ja hoida vaba ja demokraatlikku Eesti Vabariiki.

1994. aastal asutatud 20. Augusti Klubi ühendab inimesi, kes kuulusid 1990. aastal valitud Eesti Vabariigi Ülemnõukokku ja hääletasid Eesti iseseisvuse taastamise poolt. 27 aastat tagasi, 20. augustil 1991 kell 23.03 võttis Eesti Vabariigi Ülemnõukogu 69 poolthäälega vastu otsuse taastada Eesti riiklik iseseisvus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles