Iraan esitles esimest kodumaist hävitajat (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Hassan Rouhani esimese kodumaise hävituslennuki pardal.
Iraani president Hassan Rouhani esimese kodumaise hävituslennuki pardal. Foto: HO / AFP / Scanpix

Iraan esitles täna kaitsetööstuse näitusel Teheranis esimest kodumaist hävituslennukit.

Riigitelevisioon edastas kaadreid president Hassan Rouhanist istumas uue hävitaja Kowsar kokpitis.

Uudisteagentuuri Tasnim andmetel on uus hävitaja sajaprotsendiliselt kodumaine ning varustatud mitmeotstarbelise radari ja kõrgtehnoloogilise avioonikaga. Hävitaja on katsetused edukalt läbinud. Televisioon edastas esitlusest otsepilti, mis aga katkestati enne lennuki starti.

Iraani esimene kodumaine hävituslennuk.
Iraani esimene kodumaine hävituslennuk. Foto: EPA / Scanpix

President Rouhani kinnitas hävitaja esitlusel, et Iraani sõjaline võimsus on mõeldud vaid vaenlaste heidutamiseks ning selle eesmärk on püsiv rahu.

«Kui ma räägin meie valmidusest end kaitsta, siis tähendab see, et me soovime püsivat rahu. Kui meil puudub valmidus, tervitame sõda,» ütles president televisioonis edastatud kõnes.

«On neid, kelle arvates tähendab meie sõjalise võimsuse tugevdamine sõjasoovi. Kuid tegelikult soovime rahu, sest me ei taha sõja puhkemist. Kui meil puudub heidutus, annab see teistele sissetungimiseks rohelise tule,» lisas president.

Iraani kaitseminister Amir Hatami ütles laupäeval, et Iraan peab tugevdama oma raketitõrjet, võttes arvesse 1980. aastatel kaheksa aastat kestnud sõjas Iraagiga islamivabariigi vastu korraldatud raketirünnakute õppetunde ning USA ja Iisraeli korduvaid ähvardusi, mille järgi on Teheraniga tegelemisel laual kõik valikuvariandid.

«Õppisime Iraani-Iraagi sõjast, et me ei saa toetuda kellelegi teisele peale iseenda. Meie ressursid on piiratud ja me oleme pühendunud julgeoleku loomisele võimalikult madala hinnaga,» sõnas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles