Video ja galerii: Läti peaministri sõnul peab aktsiisipoliitikas naabrite juures toimuvat jälgima (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läti peaministri Māris Kučinskise sõnul arvestab nende valitsus aktsiisipoliitikas kõigi naabritega ning jälgib lisaks Eestis toimuvale ka seda, mis toimub teistes naaberriikides.

Kučinskis ütles täna Riias Läti rahvusraamatukogus Eesti ja Läti valitsuse ühisistungi järel pressikonverentsil, et Läti on otsustanud tõsta nii alkoholi-, kui ka kütuseaktsiisi järk-järgult.

«Arvestades, et meil on lisaks Eestile naabreid ka teisel pool, peab Läti nii alkoholi, kui ka kütuseaktsiisi pidevalt tasakaalustama,» ütles Kučinskis.

Läti valitsusjuht lisas, et pandipakendisüsteemi ühtlustamine nii, et Eestis saaks ära anda ka Lätist ostetud taarat, on teema, mida võiks mõlema riigi vastava valdkonna ministrid lähiajal arutada.

Aktsiispoliitika ja pandipakendisüsteem tänasel ühisistungil arutlusele ei tulnud.

Ratas: Eesti pole oma aktsiisipoliitikat kunagi kooskõlastanud

Peaminister Jüri Ratas ütles Eesti ja Läti valitsuse ühisistungi järel Postimehele, et Eesti ei ole kunagi kooskõlastanud oma aktsiisipoliitilisi samme ühegi riigiga, kuid loomulikult jälgib valitsus piirikaubandusega toimuvat.

«Eesti on otsustanud, et järgmise aasta alguses alkoholiaktsiisi ei tõuse ja me otsustasime, et selle aasta 1. veebruarist oli tõus kavandatust poole väiksem,» lausus Ratas.

Peaminister lisas, et Eesti erinevad valitsused on jälginud piirikaubandusega toimuvad kogu aeg, iseasi on selles, kas valitsused on võtnud erinevatest aktsiisimääradest õppust või mitte.

«Me teame, et alkoholiaktsiis on tõstnud erinevad Eesti valitsused,» ütles Ratas.

Millises suunas liigub Läti aktsiisipoliitika edaspidi, selgub Eesti valitsusjuhi sõnul pärast sügisesi valimisi Lätis.

«Lätis tulevad oktoobri alguses valimised ja Läti plaanidega saab ennast taas kurssi viia pärast seda, kui on valitud uus parlament ja moodustatud uus valitsus,» sõnas ta.

Eesti ja Läti valitsus pidasid täna Riias Läti rahvusraamatukogus ajaloo esimese ühisistungi, millega tähistatakse mõlema riigi 100 aasta juubelit.

Eesti peaministri Jüri Ratase ja tema Läti ametikaaslase Māris Kučinskise juhtimisel toimunud istungil arutati Eesti ja Läti piirkondlikku koostööd, regionaalse julgeoleku tugevdamist, energia- ja transpordiinfrastruktuuri projekte, koostööd digitaalküsimustes ning päevakajalisi Euroopa Liidu teemasid.

Peaminister Jüri Ratas ütles istungi alguses, et tänapäevases rahvusvahelises olukorras on väga haruldane, et kahe riigi valitsused saavad istuda ühisistungile ühe laua taha ja rääkida sisuliselt asjadest.

«Tegemist on esimese korraga, kui Eesti valitsus peab istungi välisriigis ning see näitab, et Läti on Eesti jaoks suur ja lähedane sõber. See on midagi erilist, mida tuleb hoida ja arendada. Sellised arurelud näitavad, et Eesti ja Läti onsõbralikud ja heanaaberlikud riigid,» rääkis Ratas.

Ratas märkis, et enne istungit ühiselt lõunal omavahel vesteldes avastasid ministrid palju sarnasusi eesti ja läti keeles. Ta tõi näiteks sõnad «maja» ja «māja», «raamat» ja «grāmata», «piibel» ja «bībele».

Ka Läti peaminister Māris Kučinskis ütles istungi avasõnadeks, et tal on hea meel pidada istung koos sõbraliku ja hea naaberriigi Eesti valitsusega, kes sarnaselt Lätiga tähistab tänavu riigi 100 sünnipäeva. Ta märkis, et naabritena on Eestil ja Lätil palju, mida arutada ja tõi näiteks Rail Balticu projekti.

Eesti ja Läti peaminister andsid pärast ühisistungi lõppu ühise pressikonverentsi.

«Ühel häälel rääkides kõlab meie riikide arvamus tugevamalt nii lähiregioonis, Euroopa Liidus, NATOs kui ka terves maailmas, aga koos tegutsedes saame teha palju ära ka oma inimeste elujärje ja heaolu parandamiseks,» võttis Ratas istungi kokku.

«Eesti ja Läti juubelile pühendatud ühisistung on mitmes mõttes ajalooline sündmus ning kinnitab meie erilist sõprust. Me oleme head naabrid, keda ühendab ajalugu, kultuur, aga ka heanaaberlik konkurents,» lisas Ratas.

«Eesti ja Läti kõige väärtuslikum ja ühtlasi ka piiratum ressurss on meie inimesed – iga meie inimene on oluline ja eriline. Seetõttu ongi meie koostöö suunatud ennekõike oma inimeste elu ja heaolu parandamiseks, aga ka ettevõtjate konkurentsivõime toetamiseks, ühenduvuse parandamiseks ning kauni looduskeskkonna hoidmiseks,» tõi peaminister välja.

Istungi järel andis kultuuriminister Indrek Saar Läti rahvusraamatukogule Eesti Vabariigi valitsuse nimel üle EV100 raamatusarjas ilmunud esimesed 15 raamatut. Ühtekokku ilmub 2018. ja 2019. aasta jooksul Eesti saja aasta lugu avavas raamatusarjas 44 raamatut.

Eesti ja Läti valitsused pidasid ühise istungi esimest korda ajaloos ning samuti oli see esmakordne Eesti valitsuse ühisistung väljaspool Eestit. Varem on valitsus pidanud ühisistungi Soome ametikaaslastega, mis toimus tänavu 7. mail Tallinnas.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles