USA deporteeris Saksamaale endise natside laagrivalvuri (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heinrich Himmler 1942. aastal Trawniki  koonduslaagris.
Heinrich Himmler 1942. aastal Trawniki koonduslaagris. Foto: / AP / Scanpix

USA saatis Saksamaale 95-aastase endise natside koonduslaagri vangivalvuri Jakiw Palij, teatas Valge Maja teisipäeval.

New Yorgis elanud Palij deporteeriti 14 aastat pärast seda, kui kohtunik andis korralduse tema väljasaatmiseks.

Pärast Teist maailmasõja varjas Palij töötamist natside okupeeritud Poolas asunud Trawniki koonduslaagris, kus tapeti üle 6000 inimese. Ta väitis, et oli talunik ja tehasetööline ning sai Ühendriikides elamisloa.

Jakiw Palij 1957. aastal.
Jakiw Palij 1957. aastal. Foto: - / AFP

«USA administratsioon, senaatorid, kongressi saadikud ja juudikogukonna liikmed rõhutavad, et natsirežiimi teeninud isikutel ei tohiks olla õigust elada oma viimased eluaastad enda poolt valitud riigis, Ühendriikides,» märkis Valge Maja, kui teatas Paliji väljasaatmisest.

USA justiitsministeeriumi andmeil varjas Palij 1949. aastal riiki saabudes oma natsiminevikku Ühendriikide immigratsiooniametnike eest. USA kodanikuks sai ta kaheksa aastat hiljem.

Kohtunik andis korralduse Palij deporteerimiseks 2004. aastal, kuid otsuse täideviimine venis, kuna ükski riik ei olnud valmis teda vastu võtma.

Saksa välisministeerium teatas, et nõustus endise Ukraina kodaniku vastu võtma, viidates Berliini moraalsele kohustusele natside kuritegude valguses. «Ühendriigid survestasid Saksamaad korduvalt Palijd vastu võtma,» märkis ministeerium, lisades, et Berliin ei nõustunud pikka aega, kuna tegemist ei ole Saksa kodanikuga.

Saksa ajakirjanduse teatel saabus Palij Düsseldorfi lennujaama ja viidi kohalikku hooldekodusse.

Palij saatus Saksamaal on ebaselge, prokuratuur on andnud mõista, et sõjakuritegudes süüdistuse esitamiseks ei pruugi olla piisavalt tõendeid. Ajalehe Bild teatel avas prokuratuur 2015. aastal Palij suhtes uurimise, kuid lõpetas selle asitõendite puudumisel.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles