Allveelaevamõrvar Peter Madsen võrgutas naisvangivalvuri, kes kaotas selle tõttu töö

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Madsen
Peter Madsen Foto: Scanpix Denmark / Reuters/Scanpix

Taani kohtu poolt rootslannast ajakirjaniku Kim Walli mõrvas süüdi mõistetud taanlasest leiutaja Peter Madsen võrgutas Kopenhaageni Vestre vanglas karistust kandes naisvalvuri.

Taani vanglaamet vallandas 40-aastase vanglatöötaja, kuna suhe vangi ja ametniku vahel on keelatud, teatab iltasanomat.fi.

Uurimisel paljastus, et suhte algatajaks oli Madsen ning mõrvar ja vanglaametnik olid pikka aega kirjavahetuses.

Peter Madsen 2008 oma allveelaevas
Peter Madsen 2008 oma allveelaevas Foto: Niels Hougaard / AP/Scanpix

Vallandatud naistöötaja sõnas Taani meediale, et ta ei pidanud Madsenit oma kallimaks, kuid samas tunnistas, et ta flirtis mehega ja oli ta sõber.

Naine ei osanud vastata küsimusele, kas ta armus mõrvar Madsenisse.

Taanlanna lisas, et ta hakkas Madseniga suhtlema, kui seda meest hoiti kinni Kopenhaageni Vestre vanglas, kus ta töötas.

«Meie suhtlemine oli vanglas intensiivne ja seda oli raske lõpetada. Teadsin, et ta viiakse teise vanglasse, kuid me saime suhelda edasi kirja teel,» jätkas endine vanglaametnik.

Naise sõnul külastas ta oma tööajal Madseni kongi niipalju kui võimalik ja vahel nad vestlesid üsna pikalt.  

Peter Madsen
Peter Madsen Foto: BAX LINDHARDT / AFP/Scanpix

Taani vanglaamet langetas ostuse viia Madsen üle Storstrømi vanglasse. Kui mõrvas süüdi mõistetud leiutaja sai sellest teada, sõnas ta naisvangivalvurile, et ta tahab temaga kirjavahetuses olla.

Naise sõnul oli ta sellega nõus ja nad kirjutasid teineteisele, kuid ühel hetkel sai ta aru, et nii ei saa.

«Ma ei oleks tohtinud seda teha, kuid tegin siiski. Ma ei saa sada protsenti väita, et me ei läinud sõprusest kaugemale,» sõnas naine.

Vanglaamet jõudis naise ja Madseni kirjavahetuse jälile juulis ning naine arreteeriti. Hiljem ta vabastati ja siis vallandati vanglaametniku kohalt, kuna rikkus vanglaametnikele kehtestatud seadusi ja reegleid.

Taani Kopenhaageni kohus mõistis aprillis 47-aastase Madseni 30-aastase rootslanna Kim Walli mõrvas süüdi. Madsen võttis Wallilt elu enda ehitatud allveelaevas UC3 Nautilus, kus vabakutseline ajakirjanik oli temaga 10. augustil 2017 intervjuud tegemas.

Kim Wall 10. augustil 2017 Peter Madseni allveelaeva pardal
Kim Wall 10. augustil 2017 Peter Madseni allveelaeva pardal Foto: ANDERS VALDSTED / AFP/Scanpix

Uurimine näitas, et Madsen oli mõrvaks valmistunud, tuues allveelaevale mitmeid mõrvamiseks vajalikke esemeid.

Kohtu kohaselt vägistas Madsen Walli, tappis ta ja tükeldas surnukeha, visates kehaosad merre. Hiljem ta uputas allveelaeva, kuid see toodi pinnale ja uurimine näitas, et seal oli mõrv toime pandud.

Peter Madseni allveelaev UC3 Nautilus
Peter Madseni allveelaev UC3 Nautilus Foto: Johan Nilsson/TT / TT NEWS AGENCY/Scanpix

Kohtupsühhiaatrite teatel olid mõrvad ja tapmised Madseni kinnisideeks ning ta ei valinud Walli tapmiseks välja, vaid mõni teine naine, kui ta oleks 10. augustil 2017 läinud Madseni allveelaevale, oleks võinud samuti elu kaotada.

Kim Wall
Kim Wall Foto: TOM WALL / AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles