Võsul räägiti Pikakose maja lugusid

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muusikaline kollektiiv UMA Võsu lõkkeplatsil esinemas.
Muusikaline kollektiiv UMA Võsu lõkkeplatsil esinemas. Foto: Jaak Neljandik

Pühapäeval toimus RMK suure ühismatka raames Võsu telkimisalal lõkkeõhtu, kus oli rõhk legendaarse Pikakose suvekodu lugude esitamisel.

Mõte rajada Valgejõe orgu Pikakose suvekodu tekkis Eesti vabariigi algusaastatel Eesti lipu isaks nimetatud Aleksander Mohrfeldtil ja tema väimehel, Estonia teatri ooperisolistil Karl Viitolil. Ehitusega alustati 1925, sisse koliti 1928. aastal. Pikakoselt käis läbi aukartust äratav hulk Eesti kultuuritegelasi.

Näitlejanna Liina Reimanile ning tema dirigendist ja orkestrandist abikaasale Raimund Kullile oli juba suvemaja projekteerimisel kavandatud oma tuba teisel korrusel.

Pikakosel puhkasid ka näitleja, lavastaja ja teatrijuht Ants Lauter ning näitleja ja lavastaja Erna Villmer.

Lugusid Pikakose suvemajast kandsid ette näitlejad Harriet Toompere ja Guido Kangur. Näidati teemakohaseid katkendeid ETV saatest “Ajavaod” ning esines muusikaline kollektiiv UMA.

Lisaks ühismatkajatele osales lõkkeõhtul omajagu kohalikke elanikke ja kaugemalt tulnuid, õhtust sai osa ka juhuslikult sel ajal Võsul omal käel matkal olnud seltskond.

RMK üks teabejuhte, pikalt Oandu looduskeskuse tegevust juhtinud Tiina Neljandik ütles, et ettevõtmine sobis loodusesse isegi paremini, kui korraldajad lootnud olid.

“Lugude esitus, luulepõimik, muusika – kõik kokku lõi väga toreda meeleolu,” sõnas Neljandik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles