Vabaerakond soovib vähendada riigikogu liikme lahkumishüvitist (2)

Kadi Raal
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Tairo Lutter

Vabaerakonna fraktsioon esitas täna menetlusse riigikogu liikme staatuse seaduse eelnõu, millega soovitakse ametist lahkuva riigikogu liikmehüvitist väiksemaks muuta.  

Eelnõuga soovitakse vähendada riigikogu liikmete mandaadist vabatahtliku loobumise kompensatsioon kolme kuu ametipalgalt ühe kuu palgale. Samuti tahab Vabaerakond piirata hüvitamise saamise võimalust nii, et kompensatsiooni saamiseks peaks saadik olema riigikogus töötanud vähemalt kaks aastat. 

Vabaerakonna hinnangul astutakse eelnõuga konkreetne samm riigikogu usaldusväärsuse ja autoriteedi taastamiseks. 

Riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni ja erakonna esimehe Andres Herkeli sõnul ei haaku kehtiv lahkumishüvitiste määramise kord avaliku teenistuse seaduse ega ka töölepingu seaduse alusel tekkinud töösuhetega. «Töötukassa võimaldab saada oma osa töötukindlustusest, kuid tööandja ei maksa kolme palga ulatuses hüvitist pärast üheaastast töötamist. See on terav ja põhjendamatu ebavõrdsus saadiku ja lihtkodaniku vahel, mis tuleb lõpetada,» sõnas Herkel.

Ametist lahkuva riigikogu liikme hüvitise suuruse määrab riigikogu liikme staatuse seadus. 

§ 32.  Riigikogu liikme volituste lõppemise hüvitis

(1) Riigikogu liikme volituste lõppemise korral makstakse talle ühekordset hüvitist.

(2) Kui isik oli riigikogu liige alla aasta, makstakse talle hüvitisena summa, mille suuruseks on riigikogu liikme ametipalk vastavalt tema poolt riigikogu liikmena järjest töötatud ajale, kuid mitte rohkem kui riigikogu liikme kolme kuu ametipalk.

(3) Kui isik oli riigikogu liige vähemalt ühe aasta, makstakse talle hüvitisena summa, mis on võrdne Riigikogu liikme kuue kuu ametipalgaga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles