Juštšenko: Venemaalt gaasi ostes relvastame teda (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Ukraina president Viktor Juštšenko.
Endine Ukraina president Viktor Juštšenko. Foto: Pedersen, Terje / NTB / Scanpix

Ostes Venemaalt gaasi ja arendades temaga energeetikaprojekte, toetab Euroopa selle relvastamist, ütles täna Ukraina endine president Viktor Juštšenko.

Endist riigipead hämmastasid Euroopa arutelud, kas Nord Stream 2 on poliitiline või majanduslik samal ajal, kui idas käib selge «kuum» sõda.

«See ei ole energeetika küsimus, ärge olge lihtsameelsed. Vladimir Putini jaoks on nafta ja gaas vaid poliitilised kategooriad, tema poliitika alfa ja oomega,» ütles Juštšenko Vilniuses konverentsil.

Ta kinnitas, et suurema osa Vene gaasist ostab Ida-Euroopa, see raha läheb aga suurelt jaolt Venemaa kaitse-eelarvesse.

«Kas Euroopa mõistab, et iga naftatonn ja gaasikuupmeeter on katse rahastada Ukraina, Moldova, Gruusia okupeerimist. Me mõistame, et aitame sellega täita tankipaake kütusega ja tarnime neile mürske,» sõnas Juštšenko.

Erupresidendi sõnutsi meenutab Euroopa olukord 1938. aastat, mil anti jupp jupi järel ära Euroopa alasid, et rahuldada okupanti.

Siis alustati Sudeedimaast ja Austriast, jätkati Poolaga. Euroopa sünnitas suurimad maailmasõjad. «Kas teile ei näi, et teeme praegu sedasama?» küsis Juštšenko retooriliselt.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles