Maksurahu rikutud, vajame tasakaalu

Andres Herkel
, riigikogu liige (VE)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Internet

Augusti algul korraks lahvatanud maksudebatt jäi lahjaks. Me ei peaks rääkima sellisest eimidagi tegemise maksurahust, nagu rääkis kevadel valitsuskoalitsioon ja nüüd järjest enam Reformierakond. Rahu on juba rikutud, Eesti vajab maksupoliitika tasakaalu.

Paremal juhul näib maksurahu sisaldavat kaht reservatsiooni: kõrgele tõusnud alkoholiaktsiis tuleb tagasi pöörata ja 500eurosele sissetulekule seatud tulumaksuvabastus tagada ­kõigile.

Reformierakond jätab avaldustes ütlemata, et neil endil oli teedrajav roll, kui kütuse- ja alkoholiaktsiisi tõusuga asuti riigieelarvet täitma. Samuti jäetakse ütlemata, kust tuleb 500 ­euro tulumaksust vabastamiseks vajalik 200 miljonit eurot.

Kunagi, kui Vabaerakond pakkus välja, et maksuvabastuse korvamiseks tõstetaks paari protsendi võrra üksikisiku tulumaksu, puhkes Reformierakonna seas suur kisa, et appi, Vabaerakond tahab makse tõsta.

Tegelik taotlus oli maksutasakaal, mis jätnuks madalapalgalistele pisut enam. Kui aga eesmärk pole olukorda lahendada, vaid mis tahes tasakaalulahendus maha kiskuda, on raske vaielda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles