Kosmos maitseb nagu till

Toivo Niiberg
, Räpina aianduskooli õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmosed pärinevad troopilisest ja lähistroopilisest Ameerikast, peamiselt Mehhikost.
Kosmosed pärinevad troopilisest ja lähistroopilisest Ameerikast, peamiselt Mehhikost. Foto: Toivo Niiberg

Kosmosed (Cosmos Cav) kuuluvad korvõieliste (Asteraceae) sugukonda. Kosmosed pärinevad troopilisest ja lähistroopilisest Ameerikast, peamiselt Mehhikost. Nende hulgas on nii ühe- kui ka mitmeaastaseid õrnade, enamikus vastakute kahelisulgjate lehtedega rohttaimi.

Õisikud on punased, roosad, valged ja kollased, asetsevad pikkadel õieraagudel üksikult või hõredais kobarais. Kõrgus 60–150 cm.

Euroopas hakkasid kosmosed levima 19. sajandi keskel. Peamiselt kasvatatakse harilikku kosmost ja väävelkollast kosmost. Päritolumaal on kosmos hinnatud ravim- ja toidutaim, samuti kollase ja oranži riidevärvi saamise allikas. Ravimina kasutatakse enim kosmose õisi ja toidus lehti või noort ürti.

Kosmosed eelistavad päikeselist, külma tuule eest kaitstud kasvukohta, kasvavad hästi ka kerges poolvarjulises kohas. Kasvuks vajavad need aga parasniisket kergema lõimisega toitainerikast mulda.

Lämmastikuga üleväetamisel ja liigses varjus kasvades õitsemine väheneb ja taimed kipuvad lamanduma.

Kosmosel on Brasiilia ja Mehhiko rahvameditsiinis pikaajalised traditsioonid, eriti malaaria ravis. Kosmos sisaldab mitut antioksüdanti, millest tuntuim on buteiin. Buteiinil on tugev põletikuvastane toime, mida omakorda suurendab taimemahlas triterpeenide olemasolu. Õite õlileotist on kasutatud nahahaiguste ravis ja lihasevalu vähendajana.

Kosmose noori lehti tarvitatakse salatites, hautistes ja suppides, nagu meie teeme seda tilliga. Eriti hea lisand on kosmose noor leheürt magusatele puuvilja-toorsalatitele. Ka suppidele ja hautistele tuleks kosmoseürti lisada alles siis, kui roog on peaaegu valmis.

Õisi võib kasutada eelkõige toidu kaunistamiseks, värvilisi kroonlehti ka toorsalatite koostises. Kosmos sobi hästi kokku tilli, apteegitilli ehk fenkoliga, aedharakputke, koriandri, basiilikute ja melissiga.

Kosmosepalsam

Võta liitrine korralikult suletav pudel või purk ja täida see

tihedalt kosmose õitega, kuid ära suru, vaid raputa purki. Vala peale

kvaliteetne oliiviõli, nii et see õisi kataks, sulge nõu ja jäta nädalaks-

paariks pimedasse sooja kohta. Seejärel kurna õli, pigista ka õied

kuivaks. Määri saadud õliga enne magamaminekut valutavaid kohti.

Hoia õli jahedas pimedas kohas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles