Austraalias nõuavad kolm ministrit peaministri lahkumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malcolm Turnbull ja Peter Dutton.
Malcolm Turnbull ja Peter Dutton. Foto: SEAN DAVEY / AFP

Austraalias teatasid neljapäeval kolm ministrit peaminister Malcolm Turnbullile, et ta on kaotanud valitsuse toetuse ja peab korraldama viivitamatult erakonna sisevalimised uue liidri leidmiseks.

Rahandusminister Mathias Cormann, endine tööminister Michaelia Cash ja endine kommunikatsiooniminister Mitch Fifield tegid oma seisukohad teatavaks neljapäeval.

Vähemalt kümme Austraalia ministrit esitas tagasiastumisavalduse pärast võimuerakonnas Liberaalne Partei korraldatud äsjast hääletust parteijuhi ja peaministri Turnbulli asendamise üle. Erakonnajuhi positsioonile kandideeris siseminister Peter Dutton, kes kaotas Turnbullile häältega 35-48.

Cormann toetas veel kolmapäeval avalikult Turnbulli, kuid neljapäeval teatas minister, et valitsust peaks juhtima hoopis Dutton.

"Ma tahtsin jätkata Malcolm Turnbulli toetamist parteijuhina veel aastaid. Kuid ma ei saa eirata reaalsust," ütles Cormann ajakirjanikele.

Dutton tahab uut hääletust korraldada veel neljapäeval enne parlamendi kahenädalast puhkepausi.

Turnbull pole ministrite avaldusele esialgu avalikult vastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles