Neljakordne Meistrite liiga võitja tegi suure sammu alagrupiturniiri suunas

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amsterdami Ajaxi poolkaitsja Dušan Tadic rõõmustab Meistrite liigas Kiievi Dinamole löödud värava üle.
Amsterdami Ajaxi poolkaitsja Dušan Tadic rõõmustab Meistrite liigas Kiievi Dinamole löödud värava üle. Foto: imago/Pro Shots/Scanpix

Aastatel 1971-73 kolm korda järjest jalgpalli Euroopa klubide karika ja 1995. aastal selle järeltulija Meistrite liiga võitnud legendaarne Amsterdami Ajax on pärast paariaastast vaheaega lähedal, et naasta Meistrite liiga põhiturniirile.

Ajax alstas play-off-ringi avamängus kodus 3:1 Kiievi Dinamo ning on seega alagrupiturniirist vaid ühe mängu kaugusel. Donny van de Beek avas kohtumise eel kõva möllu teinud fännide rõõmuks juba teisel minutil skoori, kuid 16. minutil suutis Tomasz Kedziora viigistada ja see tähendas Dinamole hinnalist võõrsil löödud väravat.

35. minutil viis Hakim Ziyech siiski Ajaxi uuesti juhtima ja 43. minutil suurendas suvel Inglismaalt Southamptonist ostetud Dušan Tadic väljakuperemeeste eduseisu kaheväravaliseks. Rohkem kohtumises tabamusi ei nähtud, ehkki teisel poolajal kolistas Klaas Jan Huntelaar väravalatti ja Ziyech posti.

Ajax mängis Meistrite liiga alagrupis viimati hooajal 2014-2015, mil jäädi Barcelona ja PSG järel ning Apoeli ees kolmandaks. Pärast seda on suurima eduni jõutud Euroopa liigas, kus marsiti 2017. aastal välja koguni finaali, ent jäädi seal 0:2 alla Manchester Unitedile. Tänavu on 33-kordne Hollandi meister Ajax enne Dinamoga kohtumist alistanud kahe mängu kokkuvõttes Grazi Sturmi ja Liege'i Standardi.

PSV samuti heas seisus

Lisaks Ajaxile on põhiturniirile jõudmisele lähedal teinegi Hollandi klubi, valitsev meister PSV Eindhoven. Avamängus oldi tänu Gaston Pereiro, Hirving Lozano ja Donyell Maleni väravatele võõrsil 3:2 üle Borissovi BATEst, kusjuures Malen lõi kolmanda värava 89. minutil vaid minut pärast seda, kui BATE oli suutnud Aleksandr Hlebi tabamusest viigistada. Nii pääseks PSV edasi isegi juhul, kui korduskohtumine kodus 0:1 või 1:2 kaotataks.

Dramaatiliseks kujunes Budapestis peetud kohtumine Székesfehérvári MOL Vidi (varem tuntud kui Videoton) ja Ateena AEK vahel. Võõrustajad jäid juba 23. minutil kümnekesi, kui platsilt saadeti minema Szabolcs Huszti. AEK kasutas võimaluse ära, minnes Viktor Klonaridise ja Tasos Bakasetase väravatest 2:0 juhtima. Ent vaid neli minutit pärast värava löömist sai ka Bakasetas punase kaardi ning 67. minutil vähendas Danko Lazovic kaotusseisu üheväravaliseks, mis jätab Vidile kordusmängu eel veel õhkõrnad võimalused edasi pääseda.

Ungarlaste Vidi ja Kreeka AEK tulises kohtumises nähti koguni kahte punast kaarti.
Ungarlaste Vidi ja Kreeka AEK tulises kohtumises nähti koguni kahte punast kaarti. Foto: Tibor Illyes / AP / Scanpix

Kui AEK võit oleks pigem oodatav, siis hea šanss üllatuse vormistamiseks on teisel Kreeka klubil, sest PAOK tegi võõrsil Lissaboni Benficaga 1:1 viigi. Pizzi penaltile vastas 76. minutil väravaga Amr Warda. Veel kahes paaris on avamängu järel kõik lahtine, sest 1:1 viigi tegid ka Šveitsi meeskond BSC Young Boys ja Zagrebi Dinamo, Belgradi Crvena Zvezda ja Salzburgi esimeses kohtumises jäid aga väravad löömata. Kordusmängud peetakse uuel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles