Madli Vitismann: internet ei pildista - internetis leiduvad fotod kuuluvad nende autoritele

Madli Vitismann
, ajakirja Meremees peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madli Vitismann FOTO: Erakogu
Madli Vitismann FOTO: Erakogu Foto: Erakogu

Arvatakse, et kõik, mis internetis leida, on kõigile vabaks kasutamiseks. Ei ole, see on vaid kõigile vabalt vaatamiseks. Internetis leiduvad fotod kuuluvad nende autoritele, selgitas Saksamaa koolile Euroopa Kohus, kirjutab Eesti Ajakirjanike Liidu juhatuse liige Madli Vitismann.

Õpilane leidis oma referaadi illustreerimiseks foto reisiportaalist ja viitas foto juures portaalile. Õpilase töö avaldati kooli veebilehel. Reisiportaalile foto andnud kutseline fotograaf nõudis oma foto kõrvaldamist kooli veebilehelt ja esitas koolipidajale kahjutasunõude. Euroopa Kohus otsustas 7. augustil, et Saksamaa kool on toiminud valesti, aga ei võtnud seisukohta varasema Saksamaa kohtu otsuse suhtes, mis vähendas nõutud kahjusummat saja euro võrra. (Euroopa Kohtu otsus, 7.8.2018, Land Nordrhein-Westfalen versus Dirk Renckhoff. eur-lex.europa.eu.)

Kirjeldatud juhtum on tõenäoliselt äratanud paljude inimeste kujutletava õiglustunde, sest kirjeldatud toimimisviisi peetaks ilmselt ka Eesti koolides ja küllap teisteski asutustes täiesti õiguspäraseks. Seepärast on asjakohane kohtu põhjendusi tutvustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles