Iisrael tahab tugevaid suhteid Leeduga seismaks vastu EL-i kriitikale (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: Ronen Zvulun / AP / Scanpix

Leedus visiidil viibiv Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles neljapäeval, et ta soovib tugevdada kahepoolseid suhteid Vilniusega, et seista vastu Euroopa Liidu alusetule kriitikale palestiinlaste kohtlemise osas.

«Ma tahan tänada teid selle tugeva positsioone eest, mida te olete võtnud EL-i foorumitel tõe, Iisraeli ja sündsusetunde nimel,» ütles Netanyahu ühisel pressikonverentsil oma Leedu kolleegi Saulius Skvernelisega.

«Euroopa Liit Brüsselis kohtleb Iisraeli tihti halvasti,» väitis Netanyahu. «On värskendav näha, et võtate selge, tõese ja julge seisukoha ning me arutasime, kuidas seda võiks laiendada.»

Leedu on traditsiooniliselt olnud üks Iisraeli kindlamaid diplomaatilisi toetajaid Euroopas, osalt oma holokausti ajaloo pärast, ning koordineerinud oma seisukohti ka USA-ga.

Mullu detsembris algatas Leedu Netanyahu kutsumise Brüsselisse, et ta saaks kohtuda EL-i ministritega. See pälvis teatud EL-i ametnike halvakspanu.

Niipea, kui Netanyahu saabus Vilniusesse, tegid EL-i ametnikud Brüsselis avalduse, milles mõistsid hukka Iisraeli plaani laiendada juudiasundusi okupeeritud Läänekaldal.

Iisraeli samme taunisid neljapäeval ka kümned inimesed, kes avaldasid meelt Leedu valitsushoone ees Vilniuse kesklinnas.

Netanyahu sõnul on tal heameel, et Leedu võttis «väga kaine positsiooni Iraani tuumaleppe küsimuses».

Iisraeli väitel on Iraanile tehtud järeleandmised viinud islamivabariigi veelgi agressiivsemate sammudeni.

«See oli kohutav lepe,» ütles Netanyahu.

Ta tervitas varem neljapäeval ka uudist, et mitmed Euroopa lennukompaniid peatavad USA sanktsioonide tõttu lennud Iraani.

Leedu peaminister Saulius Skvernelis nimetas Iisraeli Leedu strateegiliseks partneriks Lähis-Idas ning väljendas lootust, et Netanyahu visiit aitab tugevdada kahepoolseid suhteid.

Skvernelise sõnul on tähtsaimad prioriteedid kahepoolsete majandussuhete tugevdamine ja valitsustevahelise koostöö laiendamine.

Netanyahu kohtub reedel kolme Balti riigi peaministriga ja ka Leedu presidendiga.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles