Duterte nimetas USA F-16 hävitajate ostmist täiesti kasutuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide president Rodrigo Duterte kammib juukseid pärast politsei ülevaatust.
Filipiinide president Rodrigo Duterte kammib juukseid pärast politsei ülevaatust. Foto: Bullit Marquez / AP / Scanpix

Filipiinide president on vastu USA kaitseministri ja teiste tippametnike pakkumisele osta F-16 hävitajaid, nimetades neid täiesti kasutuks, sest tema riik vajab sisside vastu kergemaid lahingulennukeid.

President Rodrigo Duterte pilkas neljapäeva õhtul pakkumist, mille tema sõnul tegid oma kirjas kaitseminister James Mattis, välisminister Mike Pompeo ja kaubandusminister Wilbur Ross.

Ühendriigid olid eelnevalt teravalt kritiseerinud tema verist võitlust uimastite vastu.

Pärast ametisseastumist 2016. aastal asus Duterte viivitamatult parandama kunagi jäiseid suhteid Hiinaga, võttes samas sageli vaenuliku hoiaku USA julgeolekupoliitika suhtes. Ta on teravalt kritiseerinud endist presidenti Barack Obamat, kes väljendas muret Filipiinide inimõigusolukorra üle Duterte valitsusajal.

Samas on ta paremini läbi saanud Donald Trumpiga.

Duterte luges täna televisioonis üle kantud kõnes ette väidetava kirja kolmelt USA kabinetiliikmelt, kus oli viidatud pikaajalistele liitlassuhetele Washingtoni ja Manila vahel ning kinnitatud USA toetust Filipiinide sõjaväe moderniseerimisele.

Muu hulgas pakuti seal Duterte sõnul Filipiinidele Lockheed Martini F-16 hävitajaid.

«Paraku ei vaja Filipiinid F-16, kuid ometi üritasid nad meile neid sokutada, kuigi olid eelnevalt meid alandanud,» lausus Duterte. «Oleks täiesti kasutu neid osta. Kuid ma vajan sisside vastu võitlemiseks ründekoptereid ja väikelennukeid.»

Duterte kordas oma pettumust USA suhtes, mis jättis tarnimata 23 000 püssi, mida Filipiinide politsei soovis USA varustajalt osta. Relvatehing jäi katki mõningate USA seadusandjate mure tõttu politsei jõulise tegevuse pärast võitluses narkootikumide vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles