Poliitiku, tippjuhi, meediatöötaja ja ahvi tunnikontroll

Tauno Vahter
, Kirjastuse Tänapäev juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans Rosling, kelle teos «Faktitäius. Kümme põhjust, miks me maailmast valesti mõtleme – ja miks asjad on paremini, kui sa arvad» ilmus tänavu ka eesti keeles.
Hans Rosling, kelle teos «Faktitäius. Kümme põhjust, miks me maailmast valesti mõtleme – ja miks asjad on paremini, kui sa arvad» ilmus tänavu ka eesti keeles. Foto: Stefan Nilsson

Arstiharidusega rootslane Hans Rosling (1948–2017) sai kuulsaks esinejaks täiesti ebatõenäolisel alal – statistika esitlejana. Ta tõestas nii maailma tippjuhtidele, kõrgelt haritud spetsialistidele kui suurele avalikkusele, et enamik inimesi ei tunne maailma olukorda. Roslingist sai viimase kümmekonna aasta jooksul faktikeskse ühiskonna eestkõneleja, kes suutis näidata, et maailma asjade seis on parem, kui sageli tundub.

2015. aasta jaanuaris ootas Davosi majandusfoorumil umbes tuhandele mõjuvõimsale maailma poliitikule, tippjuhile, konsultandile ja arvamusliidrile esinemist naljaka välimusega pisut närviline mees. Hans Rosling oli juba üksjagu maailma näinud ning talle ei teinud muret Bill ja Melinda Gatesiga koos esinemine. Arstiharidusega Rosling kavatses maailma mõjuvõimsate peal katsetada oma klassikalist statistilise ninanipsu küsimustikku.

Sellega suutis ta näidata, et haritud ja tähtsal ametikohal inimesed ei ole sugugi piisaval määral kursis maailma põhinäitajate tegeliku olukorraga. Enamgi veel, poliitikud, ärimehed, õpetajad ja ajakirjanikud said kehvema tulemuse, kui oleks olnud huupi valikvastuse nuppe vajutanud ahvidel. Rosling kahtlustas, et nii esinduslikul üritusel võib hanitamine ebaõnnestuda. Ta esitas seekord vaid kolm küsimust: vaesuse, rahvastiku juurdekasvu ning vaktsineerimise kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles