Valge Maja tõkestab valimisi kaitsva seaduseelnõu vastuvõtmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge Maja korraldusel hoitakse kinni valimistesse sekkumise eest kaitsvat seaduseelnõud.
Valge Maja korraldusel hoitakse kinni valimistesse sekkumise eest kaitsvat seaduseelnõud. Foto: EPA / Scanpix

Ameerika Ühendriikide senat hoiab Valge Maja korraldusel kinni seaduseelnõud, mis parandaks märkimisväärselt riigi võimekust kaitsta end valimistesse sekkumise eest.

Senaator James Lankfordi poolt möödunud aasta detsembris tutvustatud seaduseelnõul oli laialdane toetus paljude oluliste liikmete hulgas nii Demokraatide kui Vabariiklaste ridades. 

Oktoobris hääletusele minema pidanud eelnõule oli senati eesistujal plaanis anda oma kommentaarid, ent protsess katkestati ilma selgitusteta. Eesistuja kommentaaride andmine on oluline osa seaduseelnõu vastuvõtmise protsessis.

Seaduseelnõu tagaks oma praegusel kujul igas osariigis valimiste eest vastutavale kõige kõrgemale ametnikule juurdepääsuloa informatsioonile, mis paljastab võimaliku ohu valimistele.

Lisaks formaliseeriks see valimiste infrastruktuure ähvardavaid ohte puudutava infojagamise praktikad föderaalvalitsuse, eelkõige Ameerika Ühendriikide Sisejulgeolekuministeeriumi, ja osariikide vahel.

Samuti lubab seadus igal osariigil valimiste järel läbi viia statistiliselt tähtsa auditi ja sellega ajendatakse osariike soetama selliseid hääletusmasinaid, mis jätaks hääletusest alles ka paberil kirje. See tähendaks eemaldumist täielikult elektroonilisest hääletamisest, mida tutvustati 2002. aastal.

Seaduseelnõu tutvustaja senaator James Lankford.
Seaduseelnõu tutvustaja senaator James Lankford. Foto: Al Drago / AFP / Scanpix

«Paber ei ole vanamoeline,» ütles Lankford. «See on usaldusväärne.»

Paberkirje võib osutuda efektiivseks internetis hääletustulemusi muuta üritavate häkkerite vastu. Valimistega seotud ametnikel peab olema võimalus öelda, et internetis olevaid andmeid saab kontrollida.

Valge Maja kõneisik Lindsay Walters ütles, et administratsioon hindab Kongressi huvi valimiste turvalisuse vastu, ent lükkas ümber vajaduse seaduseelnõu järele. Tema sõnul on Ameerika Ühendriikide Sisejulgeolekuministeeriumil vajalik võim, et abistada nii riigi- kui kohalikke ametnikke valimisturvalisuse tagamisel ja edendamisel. 

«Me ei saa toetada seaduseelnõud, mis annab kohatuid mandaate või mis liigutab valimiste planeerimise või läbiviimisega seotud võimu või rahastust osariigidest Washingtoni,» ütles kõneisik, ent ei täpsustanud, milliste punktidega seaduseelnõus Valge Maja täpselt rahul ei ole.

President Donald Trumpi administratsioon ei ole olnud suuteline lahendama valimiste turvalisuse küsimust, kuigi riigi luureametkondades valitseb konsensus, et Venemaa sekkus 2016. aasta Ameerika Ühendriikide presidendivalimistesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles