Läti politsei vahistas kohaliku libauudiste levitaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti politsei vahistas libauudiste levitaja.
Läti politsei vahistas libauudiste levitaja. Foto: Ieva Leiniša / LETA / Scanpix

Täna vahistas Läti politsei 21-aastase mehe ja tema 15-aastase abilise, keda süüdistatakse libauudiste levitamises ja seeläbi avaliku rahu ning ettevõtete ja institutsioonide töö häirimises.

Politsei sõnul avaldas grupp inimesi teadlikult valeinformatsiooni erinevate tragöödiate, liiklusavariide, kataklüsmide ja õnnetuste kohta, näiteks avaldati lugu poevaringust, lennuki allakukkumisest, bussiõnnetusest ja sündmuskohal hukkunud lastest. Tegevuse eesmärk oli ahvatleda võimalikult suurt lugejaskonda.

Ametivõimud alustasid kriminaaluurimist pärast seda, kui mitmed ettevõtted ja ametiasutused teatasid, et libauudised takistavad nende tööd.

15. juulil avaldas veebilehekülg redzams.net uudisloo varingust Riias asuvas kaubanduskeskuses Alfa, mille tagajärjel hukkus väidetavalt sadu inimesi. Lugu poevaringust, mis meenutas kohalikele 54 hukkunuga traagilist poevaringut 2013. aastal, levis kiiresti.

Läti uuriva ajakirjanduse keskus Re:Baltica teatas varem, et libauudiseid levitav võrgustik kuulus muusikule nimega Niks Endziņš, kelle politsei täna vahistas. Lisaks arreteeriti tema 15-aastane abiline, kellele määrati riigist lahkumise keeld ja kes seejärel anti üle oma vanematele.

Valeuudiseid levitati lisaks veebilehele redzams.net sellistel saitidel nagu tv-play.lv, neticams.net, redzams.lv, redzams.net, kasjauns.net, parvisu.net, and atklats.com. Nüüd on politsei sõnul portaalid suletud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles