Itaalia kinnitas kavatsust peatada sissemaksed EL-i eelarvesse (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia lipp ja rahvahulk.
Itaalia lipp ja rahvahulk. Foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK/AFP

Itaalia asepeaminister Luigi Di Maio kinnitas reede õhtul Rooma kavatsust peatada sissemaksed Euroopa Liidu eelarvesse, kui Brüssel ei nõustu liikmesriikide vahel jaotama Itaalia sadamas laeval olevaid migrante, keda Itaalia valitsus keeldub maale lubamast.

«Euroopa Liit on otsustanud taas kord pöörata Itaaliale selja,» kirjutas asepeaminister Facebookis, lisades, et tema riigil pole muud valikut, kui «rakendada ühepoolselt kompensatsioonimeedet...me oleme valmis vähendama raha, mida me anname EL-ile».

Itaalia siseminister Matteo Salvini keeldus teisipäeval maale lubamast Sitsiilia Catania sadamas randunud alusel viibivat umbes 150 migranti.

Migrandid peale korjanud laev Diciotti saabus ööl vastu teisipäeval Catania sadamasse «tehniliseks peatuseks».

Di Maio hoiatas varem reedel, et kui EL ja teised liikmesriigid ei tee midagi nende ümberjaotamiseks, «ei ole mina ega terve Viie Tähe Liikumine enam valmis andma EL-ile aastas 20 miljardit eurot».

Osa EL-i eelarvest tuleb otse liikmesriikidelt. EL-i ametliku statistika järgi panustas Itaalia 2016. aastal bloki eelarvesse veidi alla 14 miljardi euro ehk alla ühe protsendi oma sisemajanduse kogutoodangust ning EL kulutas Itaalias 11,6 miljardit eurot.

Euroopa Komisjoni pressiesindaja nimetas Di Maio avaldusi ebakonstruktiivseks ja mittekasulikuks, mis ei vii kuhugi.

Reedel kohtuvad Brüsselis rändeteemaliseks aruteluks tosina EL-i liikmesriigi esindajad.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles