Bolton: USA ei välista piirimuudatusi Serbia ja Kosovo vahel

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA rahvusliku julgeoleku nõunik John Bolton reedel Kiievis.
USA rahvusliku julgeoleku nõunik John Bolton reedel Kiievis. Foto: Reuters/ScanPix

USA Balkan

USA presidendi Donald Trumpi rahvusliku julgeoleku nõunik John Bolton ütles reedel, et Washington ei välista territoriaalsete muudatuste võimalust Serbia ja Kosovo vahel.

"Kui kaks osapoolt suudavad omavahel asjad selgeks rääkida ja jõuda kokkuleppele - ei välista ma territooriaalseid muudatusi," ütles Bolton Kiievis pressikonverentsil.

Bolton ei usu enda sõnul, et kui Belgrad ja Priština jõuavad vastastikku rahuldavale kokkuleppele, "paneks keegi Euroopas sellele käe ette".

"Ma arvan, et mõlemat tuleb õnnitleda esialgsete arutelude puhul, mida nad on pidanud," sõnas ta.

Rahvusliku julgeoleku nõuniku märkused annavad tunnistust nihkest USA seisukohas piiride muutmise kohta piirkonnas, mida kummitavad endiselt Jugoslaavia verise lagunemise tagajärjed.

Serbia ja Kosovo peavad Euroopa Liidu vahendusel kõnelusi diplomaatilise patiseisu lahendamiseks, mis pidurdab mõlema valitsuse püüdlusi ühendusega liituda.

"Külmutatud konflikti" tuum on Belgradi keeldumine oma endise provintsi Kosovo tunnustamisest. Albaanlaste enamusega Kosovo eraldus Serbiast 1999. aastal pärast verist konflikti ja piirkond kuulutas ennast 2008. aastal iseseisvaks.

Kosovot tunnustab üle 110 ÜRO liikmesriigi, kuid mitte Belgrad.

Belgrad on püüdnud säilitada Kosovo põhjaosas elava serblaste vähemusega tihedaid sidemeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles