Tšiili ülemkohus käskis arestida 1,6 miljoni väärtuses Pinocheti vara (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotod Tšiili kunagise diktaatori Augusto Pinocheti võimu ajal kadunuks jäänud inimestest.
Fotod Tšiili kunagise diktaatori Augusto Pinocheti võimu ajal kadunuks jäänud inimestest. Foto: AFP/SCANPIX

Tšiili

Tšiili ülemkohus andis reedel korralduse arestida 1,6 miljoni dollari väärtuses kunagise diktaatori Augusto Pinocheti varasid.

Kohus langetas otsuse seoses Riggsi panka ümbritseva korruptsiooniskandaaliga ning määras "riigiraha omastamise eest" kolmele erusõjaväelasele nelja-aastase vanglakaristuse.

Korruptsioonijuhtum tuli päevavalgele 2004. aastal, kaks aastat enne Pinocheti surma, ja selle keskmes olid Pinocheti ja tema perekonnaliikmete nimel avatud umbes 100 pangakontot Ühendriikides asunud ja praeguseks tegevuse lõpetanud Riggs Bankis ja teistes väljaspool Tšiilit asunud finantsasutustes.

Reedene kohtuotsus, mida ei ole võimalik edasi kaevata, muudab ära eelmise, milles mõisteti armeeohvitserid õigeks Pinochetile osutatud abi eest oma raha välismaale paigutamisel. Varasema otsusega tagastati Pinocheti perele 4,8 miljonit USA dollarit ja 24 kinnisvaraühikut, mis oli neilt algupärase, 2004. aastast pärineva otsusega ära võetud.

Tšiili võimud alustasid uurimist pärast seda, kui selgus, et aastatel 1973-1990 diktaatorina riiki valitsenud Pinochet oli peitnud alates 1981. aastast mitme keerulise finantsoperatsiooniga välismaale peaaegu 20 miljonit dollarit.

Riggs Bank tunnistas 2005. aastal Pinocheti arvete varjamist ja nõustus 16 miljoni dollari suuruse trahviga.

Pinocheti 17-aastase diktatuuri jooksul sai ametlikel andmetel surma või jäi kadunuks 3200 ning piinati 38 000 inimest.

Kuigi Pinochetile esitati korduvalt süüdistusi ning ta võeti erinevate kuritegude ja mõrvade eest mitu korda vahi alla, suri ta 2006. aasta detsembris ilma, et teda oleks kunagi süüdi mõistetud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles