Bolton sarjas EL-i energiasõltuvust Venemaast ja Nord Stream 2-te (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA rahvusliku julgeoleku nõunik John Bolton.
USA rahvusliku julgeoleku nõunik John Bolton. Foto: Denis Balibouse / Reuters / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi rahvusliku julgeoleku nõunik John Bolton kritiseeris eile Euroopa Liidu energiasõltuvust Venemaast ning gaasijuhtmeprojekti Nord Stream 2, rõhutades, et Euroopa võtab Vene gaasist sõltudes strateegilise riski.

«Maagaasi- ja naftatarnetes Venemaast sõltumisel ei ole üksnes majanduslik tähtsus, vaid ka strateegiline,» sõnas Bolton ajakirjanikele Kiievis pärast kohtumist Ukraina presidendi Petro Porošenkoga.

Tema sõnul on üks Trumpi muresid Venemaad Saksamaaga ühendava ja Ukrainast mööda mineva Nord Stream 2 juures küsimus, miks Euroopa peaks ennast vabatahtlikult siduma veelgi tugevamalt Vene energiavarude külge.

USA president on gaasijuhtmeprojekti korduvalt kritiseerinud.

Nord Stream 2 hakkab toimetama maagaasi Venemaalt Kesk-Euroopasse. Gaasijuhtme pikkus on 1230 kilomeetrit ja see jookseb piki 2012. aastal valminud esimese Nord Streami gaasitoru trassi.

Gaasitorude võimsus on 55 miljardit kuupmeetrit maagaasi aastas. Kui kõik load kätte saadakse, algab gaasitrassi merepõhja paigutamine juba sel aastal ja juhe peaks kasutusvalmis olema 2020. aasta algul.

Praegu katab Vene riiklik gaasikontsern Gazprom 35 protsenti EL-i gaasivajadusest ning pool tarnemahust läbib Ukrainat.

«Üks alternatiiv Ukrainale ja teistele riikidele on otsida teisi maagaasiallikaid,» sõnas USA julgeolekunõunik. «On teisi võimalikke maagaasiallikaid nagu suured gaasiväljad Vahemere idaosas Iisraeli vetes, Ameerika suutlikkus eksportida veeldatud maagaasi ning terve rida teisi võimalikke allikaid.» 

Vene president Vladimir Putin ja Saksa kantsler Angela Merkel ütlesid eelmisel laupäeval, et Ukraina peaks etendama rolli gaasitransiidis Euroopasse ka pärast Nord Stream 2 käikulaskmist.

Kolmapäeval ütles Putin pärast kohtumist Soome presidendi Sauli Niinistöga, et Euroopa vajab Nord Stream 2-te.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles