Paavst kohtus Iirimaal ahistamisohvritega ja väljendas kahetsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Croke Parkis.
Paavst Croke Parkis. Foto: VATICAN MEDIA / REUTERS

Paavst Franciscus kohtus laupäeval Iirimaal kaheksa ahistamisohvriga ja väljendas kahetsust katoliku kiriku suutmatuse pärast tegeleda seksuaalse ärakasutamise skandaalidega, mis on tekitanud üle maailma õigustatult raevu kiriku suhtes.

"Paavst kohtus laupäeva õhtul pooleteise tunni jooksul kaheksa ohvriga, kellele väljendas kahetsust juhtunu pärast," ütles Vatikani eestkõneleja Greg Burke ametlikus avalduses.

"Kirikuvõimude suutmatus tegeleda nende eemaletõukavate kuritegudega on õigustatult andnud alust raevuks ja on jäänud valu ja häbi allikaks katoliku kogukonnale. Ma jagan seda," ütles paavst varem päeval Iiri peaministrile Leo Varadkarile.

Varadkar kutsus paavsti tagama õiglust katoliku kiriku seksuaalse ärakasutamise ohvritele kogu maailmas.

"Haavad on endiselt lahti ja on teha veel palju, et tuua õiglust ja tõde ja paranemist ohvritele," ütles Iiri peaminister. "Püha Isa, ma palun, et te kasutaksite oma ametikohta ja mõju tagamaks, et seda tehakse siin, Iirimaal, ja üle kogu maailma."

Katoliku kirik on sattunud Iirimaal suure pahameeletormi alla seoses ahistamisskandaalidega. Kirikut on Iirimaal ja mujal maailmas viimase paarikümne aasta jooksul teravalt kritiseeritud laste seksuaalses väärkohtlemises süüdistatud preestrite varjamises ja kaitsmises.

Iirimaal on homoseksuaalist peaminister ning kolme aasta eest hääletasid iirlased samasooliste abielu legaliseerimise poolt ja tänavu hääletati abordikeelu eemaldamise poolt põhiseadusest. Varem oli see valdavalt katoliiklikul Iirimaal mõeldamatu.

Paavst peab pühapäeval Dublinis Phoenixi pargis missa arvatavalt 500 000 inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles