Suri USA senaator John McCain (58)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senaator John McCain.
Senaator John McCain. Foto: Aaron Bernstein / REUTERS

USA senaator ja sõjakangelane John McCain suri 81-aastasena, teatas eile tema ametkond.

«Senaator John Sidney McCain III suri 25. augustil kohaliku aja järgi kell 04.28. Senaatoriga olid surmahetkel koos tema naine Cindy ja nende perekond,» kirjutati teadaandes.

«Oma surmahetkeks oli senaator Ameerika Ühendriike truult teeninud 60 aastat,» lisati avalduses.

McCain, kes on möödunud aastast saadik vähiga võidelnud, otsustas oma ravi lõpetada, teatas reedel tema perekond.

John McCain ja abikaasa Cindy tähistavad presidendinominatsiooni võitu 2008. aastal.
John McCain ja abikaasa Cindy tähistavad presidendinominatsiooni võitu 2008. aastal. Foto: JIM YOUNG / REUTERS

«Haiguse kulg ja vanuse armutu edenemine teevad otsuse. Oma tavapärase tahtejõuga on ta nüüd valinud ravi lõpetamise,» on öeldud perekonna avalduses. Perekond tänas kõiki McCaini sõpru ja tuttavaid nende mure pärast ning tuhandeid teisi, kes hoiavad senaatorit meeles oma palvetes.

Senaatoril diagnoositi mullu glioblastoom, sama agressiivne ajukasvaja vorm, mis võttis 2009. aastal elu teiselt senati suurkujult Ted Kennedylt.

Järgmisel nädalal oma 82. sünnipäeva tähistama pidanud McCain veetis enam kui kolm aastakümmet. Ta on ühtlasi ka sõjaveteran, kes on olnud aastaid Vietnamis sõjavangis.

Senaator teeb tuuri Vietnami asekaitseministrile ja tema delegatsioonile.
Senaator teeb tuuri Vietnami asekaitseministrile ja tema delegatsioonile. Foto: JONATHAN ERNST / REUTERS

McCaini kolleegid on juba kuid olnud valmis halvimaks pärast seda, kui Arizona senaator tõmbus avalikust elust tagasi vähi vastu võitlemiseks. Sellest hoolimata raputasid neid äsjased uudised. Harvaesineva ühtsustundega esitati austusavaldusi nii vabariiklaste kui ka demokraatide seast.

McCaini karjäär Washingtonis tipnes ikoonilise figuurina senatis pärast kaht ebaõnnestunud presidendiks kandideerimist. Viimasel ajal on ta silma torganud president Donald Trumpi valjuhäälse kriitikuna.

McCain kõneleb kampaaniaüritusel 2008. aastal.
McCain kõneleb kampaaniaüritusel 2008. aastal. Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS

Mais kutsus McCain üles kaassenaatoreid seisma vastu Gina Haspelile, kes oli Trumpi nominatsioon CIA direktori ametikohale. Selle peale lekkisid Valgest Majast toonase Trumpi assistendi Kelly Sandleri kommentaarid, kus ta olevat koosolekul nalja visanud, et McCain on niigi suremas.

Juulis ütles McCain Trumpi ja Venemaa presidendi Vladimir Putini kohtumise kohta, et see oli kõige häbiväärsem käitumine Ameerika presidendi poolt mäletamisväärses ajas.

«On raske arvutada välja kahju, mida põhjustas president Trumpi naiivsus, eneseupitus, valede väidete üksüheseks pidamine ja sümpaatsus autokraatide vastu,» ütles McCain avalduses. «Aga on selge, et kohtumine Helsingis oli traagiline viga.»

John McCain suundub senatisse hääletusele 2017. aasta detsembris.
John McCain suundub senatisse hääletusele 2017. aasta detsembris. Foto: Aaron Bernstein / REUTERS

Trump on varasemalt öelnud, et ei pea McCaini sõjakangelaseks, sest ta langes vangi.

«Mulle meeldivad inimesed, kes ei lange vangi,» ütles Trump 2015. aastal.

Hoolimata pingelistest suhetest avaldas Trump laupäeval sotsiaalvõrgustikus Twitter McCaini perekonnale sügavat kaastunnet ja edastas oma lugupidamise.

«Meie südamed ja palved on teiega,» ütles Trump Twitteris.

McCain sündis 29. augustil 1936. aastal, ta oli kaks korda abielus ja tal oli kokku seitse last.

Endine president Toomas Hendrik Ilves ütles oma kaastundeavalduses, et John McCain oli üks Eesti suuremaid sõpru ja toetajaid ning pani ette, et Eesti võiks teha ettepaneku nimetada vastvalminud NATO peakorter John McCaini nime järgi.

Kaastundeavaldusega esinesid Twitteris ka välisminister Sven Mikser ja Eesti saatkond USAs.

Meghan isaga 2008. aasta presidendivalimistel.
Meghan isaga 2008. aasta presidendivalimistel. Foto: Keith Srakocic / AP

Senaatori tütar Meghan McCain kirjutas pärast isa lahkumist:

«Mu isa, Ühendriikide senaator John Sidney McCain III, lahkus täna.

Ma olin koos oma isaga tema lõpu juures, nagu tema oli minuga minu alguse juures. Need 33 aastat, mis me koos veetsime, ta kasvatas mind üles, õpetas mind, parandas mind, lohutas mind, julgustas mind ja toetas kõikide asjades. Ta armastas mind ja mina armastasin teda. Ta õpetas mulle kuidas elada. Tema armastus ja hool, alati kohal, alati katkematu, tõi mind tüdrukust naiseks - ja ta näitas mulle, mida tähendab olla mees. 

Kõik, mida ma olen, on tänu temale. Nüüd, kui ta on läinud, on minu elu ülesanne elada tema eeskujule, ootustele ja armastusele vastavalt. 

Mu isa lahkumine tuleb koos kurvastuse ja leinaga mulle, mu emale, mu vendadele ja õdedele. Ta oli suur tuli, mis põles eredalt, ja me elasime tema valguses ja soojuses nii kaua. Me teame, et see leek elab meis igaühes edasi. Tulevad päevad ja aastad ei ole enam samad ilma isata - aga need on head päevad, täidetud elu ja armastusega, sest ta on näidanud meile selleks eeskuju.

Võtame tänuga vastu teie palved tema hinge ja meie perekonna jaoks.

Mu isa on lahkunud ja ma igatsen teda ainult nii, nagu armastav tütar saab. Aga oma kaotuses ja kurvastuses leian ma lohutust selles: John McCain, kangelane vabariigi ja oma väikese tüdruku jaoks, ärkab täna milleski hiilgavamas kui miski siin maa peal. Täna alustab sõdalane oma tõelist ja igavest elu, tervitatud nende poolt, kes lahkusid enne teda, tõuseb ja kohtub Kõikide Asjade Autoriga: «Unenägu on lõppenud - see on hommik.»»

Kommentaarid (58)
Copy
Tagasi üles