Abe pürib Jaapani ajaloo kauaaegseimaks peaministriks (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Shinzo Abe kummardab Nagasaku tummapommirünnakus hukkunute memoriaali ees.
Jaapani peaminister Shinzo Abe kummardab Nagasaku tummapommirünnakus hukkunute memoriaali ees. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA /Scanpix

Jaapani peaminister Shinzo Abe kinnitas pühapäeval, et kavatseb kandideerida oma konservatiivse võimupartei juhi valimistel, mille võitmise korral saaks temast riigi kõige kauem ametis olnud valitsusjuht.

Abe võidab Liberaaldemokraatliku Partei (LDP) esimehe valimised tõenäoliselt raskusteta, sest teda toetab suur enamus seadusandjaid ning temaga konkureerib vaid üks kandidaat, endine kaitseminister Shigeru Ishiba.

«Olen otsustanud juhtida Jaapanit LDP liidri ja peaministrina veel kolm aastat ning selle sihiga kavatsen ma kandideerida järgmisel kuul toimuvatel juhivalimistel,» märkis Abe televisioonis üle kantud pressikonverentsil.

Võit 20. septembri valimistel jätaks Abe selles maailma suuruselt kolmanda majandusega riigis võimule veel kolmeks aastaks. Ükski erakond praegu liberaaldemokraatidele tõsiseltvõetavat ohtu ei kujuta.

Abe lubas pühapäeval keskenduda Jaapani vananeva ühiskonna demograafiaprobleemidele ja rahvusvahelise olukorra tormilisele muutumisele.

Peaminister Shinzo Abest võib saada pikim ametikandja. Konkurentsi selleks pakutakse talle alles sajandi eest.
Peaminister Shinzo Abest võib saada pikim ametikandja. Konkurentsi selleks pakutakse talle alles sajandi eest. Foto: JIJI PRESS / AFP

Ka tema rivaal Ishiba on nimetanud Jaapani suurimateks väljakutseteks demograafiamuresid ja Põhja-Koreast lähtuvat piirkondlikku julgeolekuohtu.

Analüütikud eeldavad, et 63-aastane Abe püüab taas läbi suruda muutusi ka Jaapani Teise maailmasõja järgses põhiseaduses, mis jätab Jaapani omakaitsejõud - sisuliselt hästirelvastatud sõjaväe - põhiseaduslikku halli tsooni. Tegemist on patsifistliku Jaapani jaoks väga tundliku teemaga.

Abe tuli võimule 2012. aasta detsembris pärast LDP ülekaalukat valimisvõitu. Tegemist oli muljetavaldava tagasitulekuga pärast haigusest tingitud tagasiastumist 2007. aastal. Tollal jõudis ta ametis olla vaid aasta.

Praegu on enim ametis olnud Jaapani peaminister Taro Katsura, kes juhtis valitsust kolm ametiaega 1901. aasta juunist kuni 1913. aasta veebruarini.

Kui Abe jätkab peaministrina kauem selle aasta novembrist, saab temast Jaapani kõige kauem ametis olnud valitsusjuht.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles