Luik: Eesti võlgneb McCainile erakordselt palju (14)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John McCain viimast korda Eestis: pressikonverentsil 2016. aasta 27. detsebril.
John McCain viimast korda Eestis: pressikonverentsil 2016. aasta 27. detsebril. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Kaitseminister Jüri Luik ütles pühapäeval ETV uudistesaatele «Aktuaalne kaamera», et Eesti võlgneb väikese riigina USA senaatorile John McCainile erakordselt palju.

USA vabariiklasest senaator ja kunagine presidendikandidaat John McCain suri 81-aastasena.

Jüri Luik rääkis saatele antud intervjuus, et McCain oli globaalse haardega poliitik, kes jättis oma sügava jälje nii USA sisepoliitikasse kui ka ülemaailmsesse poliitikasse.

«Tema oli see, kes esindas ja kaitses demokraatlikke väärtusi sellisel moel, et USA pidi olema nende väärtuste kõige tugevam kandja ja kasutama oma hiiglaslikku poliitilist ja vajadusel ka sõjalist jõudu selleks, et toetada väiksemaid riike, toetada demokraatiaid ja olla totalitaarsete süsteemide vastu,» rääkis Luik.

«Ja loomulikult Eesti jaoks, väikese riigi jaoks väga raskes geopoliitilises positsioonis mängis selline tugev ja jõuline USA poliitik, kes samas ei olnud seotud sajaprotsendiliselt täitevvõimu reaalpoliitiliste kohustustega, erakordselt kõrget rolli, sest ta oli selline moraalne kompass, mis aitas USA-s formeerida poliitilist konsensust selle taha, et toetada näiteks Eestit, Lätit, Leedut NATO liikmeks saamisel. See polnud sugugi mitte asi, mis tuli taevast ülevalt, selle nimel tehti tublisti tööd ja McCain oli selle töö eesliinil,» lisas minister.

«Me peaksime ka siin, Eestis mõtlema, kuidas tema mälestust jäädvustada, sest tõesti, me võlgneme talle väikese riigina erakordselt, erakordselt palju. See, et me oleme täna NATO-s, ma arvan, selleks ei pea olema julgeolekuanalüütik, et öelda, millistest probleemidest see on meid päästnud,» ütles Luik.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles