McCaini soovi kohaselt Trump matustel ei osale (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senaator John McCain 2008. aasta presidendivalimiste ajal.
Senaator John McCain 2008. aasta presidendivalimiste ajal. Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS / SCANPIX

Laupäeval ajuvähki surnud USA senaator John McCain maetakse järgmisel pühapäeval USA mereväeakadeemia kalmistule Marylandi osariigis Annapolises.

Kolmapäeval toimub McCaini mälestusteenistus tema koduosariigi Arizona kapitooliumil, neljapäeval toimub Põhja-Phoenixi baptistikirikus mälestusteenistus, kus peab kõne endine asepresident Joe Biden.

Neljapäeval viiakse McCaini sark Washinhtoni Kapitooliumi Rotundi. Selline au on seni osaks saanud vaid 30 inimesele viimase 166 aasta jooksul.

 Laupäeval möödub matuserongkäik Vietnami sõjaveteranide memoriaalist suundub Washingtoni katedraali, kus mälestustalitusel peavad kõne ekspresidendid George W. Bush ja Barack Obama.

John McCain 1965. aastal mereväekaaslastega.
John McCain 1965. aastal mereväekaaslastega. Foto: HANDOUT / REUTERS

Pühapäeval toimub eraviisiline matusetalitus Mereväeakadeemia kabelis ja kalmistul. Oma soovi kohaselt maetakse McCain oma mereväeakadeemia kursusekaaslase ja eluaegse sõbra Chuck Larsoni kõrval.

1973. aastal õnnestus McCainil pärast viie ja poole aasta pikkust sõjavangistust Vietnamis vabaks saada. McCainile oli tema nime tõttu pakutud varasemat vabastamist, aga ta keeldus sellest enne, kui tema kaaslased olid vabadusse lastud.
1973. aastal õnnestus McCainil pärast viie ja poole aasta pikkust sõjavangistust Vietnamis vabaks saada. McCainile oli tema nime tõttu pakutud varasemat vabastamist, aga ta keeldus sellest enne, kui tema kaaslased olid vabadusse lastud. Foto: Horst Faas / AP

President Donald Trump mälestustalitustel ei osale. McCain asus Trumpi teravalt kritiseerima pärast seda, kui avalikustati kurikuulus helisalvestus, kus presidendikandidaat kiitleb naiste genitaalide krabamisega. 

McCain palus enne oma surma, et Valget Maja esindaks mälestustalitlusel asepresident Mike Pence. See oli selge vihje, et Trump ei ole matustele oodatud.

Trump on varasemalt öelnud, et ei pea McCaini sõjakangelaseks, sest ta langes vangi. «Mulle meeldivad inimesed, kes ei lange vangi,» ütles Trump 2015. aastal.

Hoolimata pingelistest suhetest avaldas Trump laupäeval sotsiaalvõrgustikus Twitter McCaini perekonnale sügavat kaastunnet ja edastas oma lugupidamise.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles