Keemiarünnakuga hirmutamine Süürias on hoiatus lääneriikidele (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria poiss hoiab hapnikumaski beebi suu ees pärast keemiarünnakut Doumas selle aasta aprillis.
Süüria poiss hoiab hapnikumaski beebi suu ees pärast keemiarünnakut Doumas selle aasta aprillis. Foto: HASAN MOHAMED / AFP / SCANPIX

Nädalavahetusel hoiatas Vene kaitseministeerium korduvalt, et Süürias on tulemas läänejõudude organiseeritud rünnak. Hinnatakse, et Moskva soovib Süürias lääneriike hirmutada.

Laupäeval ütles Moskva, et USA on keemiarelvade kasutamise lavastamiseks saatnud kohale sõjalaeva, pühapäeval toodi välja konkreetselt Kafr Zita linn Hama provintsis. 

Vene kaitseministeeriumi sõnul on rünnakus plaanis kasutada kloori sisaldavat laskemoona. Nende väitel on kaheksa klooripaaki juba linna viidud.

Sarnaseid lääneriike ja valitsusvastaseid süüdistavaid väiteid esitas Venemaa aprillis, kui Douma linnas said keemiarünnakus kümned inimesed surma. USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa vastasid seeria õhurünnakutega Süüria valitsushoonete vastu.

Erinevalt toonasest korrast on Venemaa seekord asunud propagandat tegema juba enne, kui rünnak on toimunud. 

ÜRO uurimistiim võtab mullaproove Damaskuse lähedal Zamalkas 2013. aastal, et leida tõendeid valitsuse osalusest keemiarünnakus.
ÜRO uurimistiim võtab mullaproove Damaskuse lähedal Zamalkas 2013. aastal, et leida tõendeid valitsuse osalusest keemiarünnakus. Foto: Uncredited / AP

Moskva ei ole selgitanud, miks, kui neil on konkreetseid teadmisi rünnaku korraldamisest, ei ole nad selle toimepanemisse sekkunud. Selle asemel on nad käskinud USAl ja liitlasriikidel Süüriast eemale hoida. 

Venemaa väited on tekitanud muret Idlibi mässulistele, kes kardavad Bashar al-Assadi valitsusvägede rünnakut. Eile esitasid Kafr Zita kohalikud võimud Twitteris abipalve. 

«Me palume rahvusvahelisel võimul heidutada (Süüria) valitsust, et nad ei kasutaks keemilisi ja konventsionaalseid relvi linna vastu,» säutsus linnavõim hirmunult.

Samuti viitasid nad kuulujuttudele, mille kohaselt valmistab Assadi valitsus ette keemiarünnakut linna alistamiseks.

Selliseid väiteid esitatakse ka sotsiaalmeedias.

Kafr Zitas toimus keemiarünnak ka 2014. aastal, kui selles sai viga sadakond inimest ja suri kolm. Süüria riigitelevisioon SANA omistas rünnaku islamistlikule Al-Nusra rinde rühmitusele, opositsioon süüdistas valitsusvägede poolt linnale heidetud silinderpomme.

Ka toona kasutati rünnakus kloori, mis ei ole nii surmav kui konventsionaalsed relvad, kuid mida saab edukalt kasutada mässuliste hirmutamiseks. 

Hapnikumaskides Süüria mehed kokkuklopsitud haiglas Doumas, mida tabas aprillis kloorirünnak.
Hapnikumaskides Süüria mehed kokkuklopsitud haiglas Doumas, mida tabas aprillis kloorirünnak. Foto: HASAN MOHAMED / AFP

Eelmisel nädalal ütles USA president Donald Trumpi riikliku julgeoleku nõunid John Bolton Jeruusalemmas, et Washington on mures, et Assad võiks taaskord kasutada keemilisi relvi. Bolton hoiatas, et USA vastaks sellistele rünnakutele tügevalt ja valitsus peaks enne selliseid käike pikalt järele mõtlema.

Reedel külastas USA diplomaat William Roebuck USA õhubaasi Süürias ning rõhutas, et USA on Islamiriigi tõrjumiseks valmis Süürias edasi tegutsema. Samuti nimetas ta Washingtoni prioriteedina Iraani mõju kahandamist.

Seetõttu nähakse Venemaa hoiatuste ajastamises Moskva plaani USA Süürias nurka suruda, et näha president Trumpi valmisolekut oma sõnade eest seista. Samuti võib Moskva loota, et suuremahulise sõjalise konflikti võimalus lääneriikide ja Venemaa toetatud valitsusvägede vahel paneb liitlasi Süürias kõrvale tõmbuma.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles