Türgis valitsus keelustas «emade protestid»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval ajas mässupolitsei viimase meeleavalduse laiali.
Laupäeval ajas mässupolitsei viimase meeleavalduse laiali. Foto: EPA / Scanpix

Türgi keelustas alates 1990. aastate keskpaigast toimunud iganädalase meeleavalduse, kus emad protestivad oma poegade ja lähedaste kadumise vastu, kuna meeleavaldusi kasutas ära terrorirühmitus, ütles täna siseminister Süleyman Soylu.

Türgi politsei ajas sel nädalavahetusel Istanbuli kesklinnas veekahurite, pisargaasi ja plastkuulidega ootamatult laiali Laupäevaemade 700. meeleavalduse. Kinni peeti ligi 50 inimest, teiste seas Laupäevaemade liikumise juhid, näiteks 82-aastane Emine Öcak. Kõik kinnipeetud vabastati hiljem.

«Me ei lasknud neil protestida, sest tahame teha lõpu ärakasutamisele ja pettusele,» ütles Soylu riikliku uudisteagentuuri Anadolu teatel. «Kas oleksime pidanud silma kinni pigistama, kui terroriorganisatsioon emadust ära kasutab?»

Märulipolitsei ajas laupäeval «emade protesti» laiali.
Märulipolitsei ajas laupäeval «emade protesti» laiali. Foto: YASIN AKGUL / AFP

Minister ei täpsustanud, kuid Istanbuli võimude teatel keelati meeleavaldus pärast seda, kui protestile kutsuti Kurdistani Töölisparteiga (PKK) seotud sotsiaalmeediakanalites. Töölispartei alustas relvastatatud võitlust Türgi valitsuse vastu 1984. aastal.

Inimõiguslased kritiseerisid meelavalduse laiali saatmist. «See oli riigi kuritegude asjus õiglust otsivate perekondade häbiväärne, julm kohtlemine,» ütles Human Rights Watch.

Laupäevaemade protest toimus igal laupäeval alates 27. maist 1995 ning sellel mälestati rahututel 1980. ja 1990. aastatel väidetavalt riigi käte läbi kadunud sugulasi. Aktivistide sõnul pole Türgi valitsus kunagi korralikult uurinud kadunuks jäämise asjaolusid ega kahtlusaluseid süüdi mõistnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles