Vene häkkerid võtsid sihikule õigeusu kirikupead

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantinoopoli oikumeeniline patriarh Bartholomeos I.
Konstantinoopoli oikumeeniline patriarh Bartholomeos I. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / Scanpix

Selgub, et Vene häkkerid on aastaid üritanud kompromiteerida õigeusu idakiriku vanemliikmeid. Tegevus võib olla ajendatud lahkhelidest Ukraina kiriku ja Moskva patriarhaadi vahel.

Ukraina peaminister Petro Porošenko kutsus aprillis Ukraina õigeusukirikut eralduma Moskva patriarhaadist, nimetades põhjusena riikliku julgeoleku kaalutlusi.

Sel nädalal külastab Vene õigeusu juht patriarh Kirill Konstantinoopoli oikumeenilist patriarhaati, millel on õigus Ukraina kiriku legitiimsust tunnistada, et veenda patriarh Bartholomeos I-st lõhenemist peatama.

Eile teatas uudisteagentuur Associated Press, et Venemaaga seotud häkkerite rühmitus Fancy Bear võttis sihikule Bartholomeos I kolme vanemabi e-kirjad.

«Kreml teeb viimaseid jõupingutusi, et jätta Moskva patriarh Kirillile tema traditsiooniline koht Ukraina õigeusukiriku peana,» tsiteeris AP ekspertide hinnangut, kelle sõnul oleks kirikute eraldumine suur löök Moskva patriarhaadi mõjuvõimule.

Häkkimistegevusele saadi jälile Fancy Beari ohvrite nimekirja lekkimisega, milles seisis 4700 USA, Venemaa ja muu riigi e-maili kontosid.

Väidetavalt võttis Fancy Bear sihikule ka Moskva patriarhaadi kõneisiku, Ukraina juutide liidu juhi ja Ukraina moslemite katuseorganisatsiooni.

Moskva kirik on eitanud teadlikkust häkkimiskatsetest, Vene riigiametnikud viitasid Kremli varasematele väidetele, et neil ei ole Fancy Beariga mingit seost.

«See, kes seda tegi, on keegi, kes meid tundis,» sõnas üks anonüümseks jäänud kirikuametnik, tuues tõendiks häkkerite teadmisi kirikukeelest ja siseteavet eelseisvatest kohtumistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles