PILDID JA VIDEO seksiorjaks müüdud tüdruku õudushetk: ta kohtus oma orjastajaga uuesti Saksamaa tänaval

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ashwaq Haji Hami
Ashwaq Haji Hami Foto: / AP/Scanpix

Äärmusrühmituse Islamiriik poolt 2014. aastal Iraagist Sinjarist röövitud noor jeziidinaine rääkis oma karmist kogemusest nüüd Saksa ja Briti meediale.

Kui Islamiriigi võitlejad piirkonna vallutasid, üritasid tuhanded jeziidid põgeneda, kuid osa neist tapeti või vallutajad vangistasid nad.

Põgenevad jeziidid
Põgenevad jeziidid Foto: RODI SAID / REUTERS/Scanpix

Praegu 19-aastane jeziid Ashwaq Haji Hami oli teismeline, kui islamiriigi võitlejad ta koos tema nelja õe ja viie vennaga nende kodust Sinjaris kaasa viisid.

Ashwaq Haji Hami
Ashwaq Haji Hami Foto: - / AFP/Scanpix

Naise röövinud võitlejad müüsid ta seksiorjaks kaasvõitlejale Abu Humamile, kes ostis ta 100 dollari eest ja ta viidi suurde hoonesse, kus elasid Islamiriigi väeüksuste juhid. Seal oli ees juba kümneid jeziidi naisi ja tüdrukuid. Nad kõik olid väeüksuste juhtide seksiorjad, kes käisid meestel käest kätte.

«Abu Humam ja teised mehed vägistasid meid igal õhtul. Samuti kasutati meid Iraagi vägede rünnakute ajal inimkilbina. Meid aeti näiteks lahingu ajal kell 3.00 öösel hoonest välja,» meenutas noor jeziid.

Ashwagi teatel oli ta Islamiriigi võitlejate käes kuid ning osa siis juhtunud sündmustest on nii julmad, et ta ei taha neid enam kunagi meenutada.

Lõpuks leidsid vangistatud naised võimaluse põgeneda, tekitades endale vigastusi, mille tagajärjel tekkis põletik. Nad viidi arsti juurde, kellelt nad palusid uinuteid, kuna nad ei saanud valu tõttu magada ja arst andiski neile neid tablette. Jeziidid panid unerohu vangistajate tee sisse ja põgenesid kui mehed sügavalt magasid.

Ashwaqil õnnestus pärast põgenemist oma ema ja üks vend üles leida ning 2015 saabusid nad Saksamaale, kus esitasid asüülitaotluse.

Ashwaq Haji Hami
Ashwaq Haji Hami Foto: / AP/Scanpix

Kuid selle aasta veebruaris Stuttgarti tänaval jalutades ootas teda ebameeldiv üllatus, ta kohtus teda orjastanud Abu Humamiga, kes samuti oli Saksamaale põgenenud.

Ashwaq Haji Hami
Ashwaq Haji Hami Foto: - / AFP/Scanpix

Ashwaqi sõnul liikus ta ühe ostukeskuse juures tänaval, kui ta juures peatus auto. Juhi kõrval istus mees, kelle ta kohe ära tundis. See oli Humam, kes kõnetas teda saksa keeles ja ütles ta nime.

«Ta sõnas, et tunneb mind ning teab, et elan koos ema ja vennaga Saksamaal. Ta tundus teadvat kõigest, mis mu elus toimub,» lausus naine.

Ashwaq teatas Saksa politseile, et ta kunagi vangistanud mees, kes oli Islamiriigi võitleja, on samuti Saksamaal.

Jeziidinaise sõnul otsis politsei Abu Humami, kuid seni ei ole ta asukoht teada.

Ashwaq langetas otsuse, et lahkub Saksamaalt ja läheb tagasi Iraaki, elades nüüd koos teiste jeziididega põgenikelaagris. 

Ashwaq Haji Hami
Ashwaq Haji Hami Foto: - / AFP/Scanpix

Ta käib sageli kohalikus templis palvetamas nende jeziidide eest, kelle Islamiriigi võitlejad tapsid. 

Ashwaq Haji Hami (paremal) suundumas Iraagis Lalishis džihadistide tõttu elu kaotanute eest palvetama
Ashwaq Haji Hami (paremal) suundumas Iraagis Lalishis džihadistide tõttu elu kaotanute eest palvetama Foto: - / AFP/Scanpix
Ashwaq Haji Hami ja teised Islamiriigi seksiorjusest pääsenud naised näitamas hukkunud jeziidide fotosid
Ashwaq Haji Hami ja teised Islamiriigi seksiorjusest pääsenud naised näitamas hukkunud jeziidide fotosid Foto: - / AFP/Scanpix

«Kuigi siin põgenikelaagris on mul raske, ei lähe ma Saksamaale tagasi,» sõnas naine teda intevjueerinud BBC ajakirjanikele.

Ashwaq Haji Hami
Ashwaq Haji Hami Foto: / AP/Scanpix

Jeziidid on Lähis-Ida monoteistliku usundi jezidismi järgijad, kes kummardavad Paabulind-inglit. Jeziidid usuvad, et ta on langenud ingel, kes kahetses pattu ning seejärel lõi taas maailma, mille olemasolu oli vahepeal katkenud.

Enamik jeziididest on kurdid. Jeziide arvatakse olevat umbes pool miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles