Haapsalu linnafirma juht ning volikogu liige said korruptsioonikahtlustuse (4)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alo Lõps ja Riho Lepp
Alo Lõps ja Riho Lepp Foto: Postimehe kollaaž

Keskkriminaalpolitsei pidas esmaspäeval kinni Haapsalu Linnahoolduse juhi Alo Lõpsi, keda kahtlustatakse riigihangete nõuete rikkumises. Samas kriminaalasjas on kahtlustus esitatud ka Haapsalu Linnahoolduse nõukogu ja Haapsalu linnavolikogu liikmele Riho Lepale.

Kriminaalmenetluse käigus kogutakse tõendeid riigihanke menetluses ühele osalejale eelise andmise asjaolude kohta, täpsustas keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juht Mati Ombler. 

«Lisaks mainitud riigihangete nõuete rikkumisele uuritakse kriminaalasja raames ka teisi küsimusi, kuid neist ei ole võimalik hetkel lähemalt rääkida,» lisas prokurör Helga Aadamsoo. 

Keskseks teemaks on praegu siiski võimalik nõuete rikkumine veokihanke ettevalmistamisel. «Hoolimata sellest, kui suur või väike on hanketingimuste rikkumisega tekitatud kahju, peab avalike vahendite kasutamine alati olema ja näima aus ja läbipaistev,» toonitas Aadamsoo. 

Ka keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juht Mati Ombler rõhutas, et riigihangete läbiviimine peab toimuma ausalt ja olema avatud konkurentsitingimustele. «Hankeid läbiviiv asutus peab ise seisma hea selle eest, et töötajad teaksid, milleks hankeid korraldatakse ja millised on läbiviimisele kehtivad nõuded,» selgitas Ombler. 

«Toote või teenuse hankimisel ei saa konkreetse pakkujaga läbirääkimisi pidada ja teda lubamatult eelistada. Eeskirjade rikkumine võib tuua kaasa mitte ainult selle, et hangitav toode või teenus on kallim, vaid lisaks saab kannatada ka asutuse maine,» selgitas Ombler. 

Kriminaalmenetlust viib läbi keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ja juhib Lääne ringkonnaprokuratuur.

Lõps kuulus aastatel 2002–2015 Reformierakonda. Lõps on olnud Haapsalu Linnahoolduse OÜ tegevjuht 2015. aasta maist. 

Uurimise alla on sattunud ka Haapsalu linnavolikogu ja Haapsalu Linnahoolduse nõukogu liige Riho Lepp (Urmas Suklese valimisliit Hari), kirjutab Lääne Elu. Riho Lepp on linnavolikogu eelarve- ja rahanduskomisjoni esimees.

Lääne Elu andmetel kuulas keskkriminaalpolitsei eile Haapsalus tunnistajatena üle ka Haapsalu aselinnapea Peeter Vikmani ja linnavolikogu liikme Siim Saarevälja, kes kuulub ka Haapsalu Linnahoolduse nõukokku. 

Jaanus Karilaid
Jaanus Karilaid Foto: Erik Prozes

«Riho Lepa sõnul on küsimus ühe e-kirja edasi saatmises» 

Haapsalu Linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid (Keskerakond) sõnas, et juhul, kui Lõps ja Lepp saavad ametliku kahtlustuse, peavad nad oma volitused peatama – Lõps Haapsalu Linnahoolduse juhi ning Lepp Haapsalu linnavolikogu ja Haapsalu Linnahoolduse nõukogu liikme ametikohal.

«Nii linna maine kui ka töörahu ja -võime huvides on mõistlik, et nad paneksid oma ametikohad maha nii kauaks, kuni selgus on majas,» kommenteeris Karilaid. Tänalõunase seisuga on Karilaid saanud juhtumi üksikasju täpsustada Riho Lepaga, kelle sõnul on küsimus ühe tõstukihanget puudutava e-kirja edasi saatmises. Kirja sisuks on ettevõtte pakkuimine ühele eraisikule. 

Lääne Elu andmetel võidakse Leppa kahtlustada Haapsalu Linnahoolduse ühe tõstukauto hanke mõjutamises.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles