Sajad Vene Jehoova tunnistajad otsivad Soomes asüüli (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jehoova tunnistajate kokkutulek Tondiraba Jäähallis.
Jehoova tunnistajate kokkutulek Tondiraba Jäähallis. Foto: GEORG KÕRRE / PM/SCANPIX BALTICS

Ligi 200 Jehoova tunnistajat, kes on Venemaal äärmuslasteks kuulutatud, otsivad usulise tagakiusamise eest Soomes asüüli.

Soome vastuvõtukeskustes elab praegu ligi 200 Venemaalt pagenud Jehoova tunnistajat, kes ootavad vastust oma asüülitaotlustele.

Eelmisel aastal ületas Vene-Soome piiri ligi sada Venemaa Jehoova tunnistajat, et Soomes usulise tagakiusamise eest varjupaika leida. Soome ametnike sõnul on tõenäoline, et see arv kasvab selle aasta jooksul.

«Me saime aru, et kui me ei lahku kiiresti Venemaalt, ei ole see varsti enam võimalik,» lausus Ylele asüülitaotleja Juri Sõtšev.

Teine Jehoova tunnistaja, Oleg Pisarenko põgenes, kuna oli võetud oma misjonitöö tõttu valitsuse pihtide vahele.

«Ma kardan, et Venemaale naastes ootaks minu abikaasat vangistus ja meie tütar võetaks meie käest ära,» lausus tema abikaasa Jelena Pisarenko.

Soome migratsiooniameti põgenikeküsimusega tegeleva vanemametniku Juha Similä sõnul ei ole Jehoova tunnistajate sekka kuulumine veel piisav põhjus asüüli saamiseks.

«Me võtame arvesse indiviidide positsiooni organisatsioonis, seda, kui nähtav tema töö on olnud ja kas neid on eelnevalt rünnatud või vahistatud,» lausus Similä.

Eelmise aasta kevadel asus Venemaa Jehoova tunnistajate tegevust piirama ja keelustas viimaks usulahu tegevuse riigis. Valitsus on toonud keelu põhjuseks uued terrorismivastased seadused. Venemaal on hinnanguliselt 175 000 Jehoova tunnistajat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles