Keskkonnarikkumiste eest on tehtud 140 000 euro eest trahve

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätmekäitluses on tänavu avastatud mullusest enam keskkonnaalaseid rikkumisi.
Jäätmekäitluses on tänavu avastatud mullusest enam keskkonnaalaseid rikkumisi. Foto: Raigo Pajula

Keskkonnainspektsioon on tänavu üheksa kuuga registreerinud 1786 keskkonnaalast õigusrikkumist, millega seoses on trahvitud 913 isikut kogusummas 140 951 eurot. Seevastu kahju on nende rikkumistega tehtud ligi 224 000 euro eest.

30 isikule on määratud hoiatustrahv, suulisi hoiatusi on tehtud 131 korral. Samuti on tehtud 16 ettekirjutust, teatas inspektsioon.

Kõige enam ehk 1161 rikkumist tuvastati kalapüügivaldkonnas. Veel rikuti arvukalt seadusi jäätmekäitluses ning metsavaldkonnas.

Rikkumistega on tekitatud keskkonnakahju kokku 223 787 euro eest, millest ligi pool ehk 101 954 eurot langeb maapõuekaitse valdkonna arvele.

Metsaõigusnormide rikkumistega kaasnes 84,6 tuhande euro suurune kahjusumma, kalapüügivaldkonnas kujunes keskkonnakahju suuruseks 26,5 tuhat eurot. Keskkonnakahju tõid kaasa ka kaitstava loodusobjekti kaitsenõuete ning jahiseaduse nõuete rikkumised. Viimatinimetatud valdkondades arvestati kahjusummadeks vastavalt 7,2 ja 3,6 tuhat eurot.

Maakondade lõikes registreeriti enim keskkonnaalaseid rikkumisi Harjumaal (347), Tartumaal (247) ja Pärnumaal (207).

Rikkumiste arv väheneb

2010. aasta sama perioodiga võrreldes on rikkumiste koguarv 169 rikkumise võrra vähenenud, mis näitab, et viimaste aastate langustrend jätkub.

Valdkonniti on pilt pisut erinev - näiteks jäätmete ja pakendi osas on tänavu rikkumisi rohkem. Märkimisväärseim muudatus paistab silma pakendivaldkonnas, kus rikkumiste arv on tõusnud neljalt kolmekümnele. Enamik nendest rikkumistest on registreeritud Harjumaal ning need on seotud aasta alguses läbi viidud ulatuslikuma reidiga.

Trahvisummasid võrreldes võib öelda, et keskmine trahv on eelmise aastaga võrreldes tõusnud 142,67 eurolt 154,38 eurole.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles