Eestile elatud elu, millele me ei saanud seaduse tõttu samaga vastata (5)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isidor Levin Hamburgis 2016. aastal.
Isidor Levin Hamburgis 2016. aastal. Foto: Jaanus Piirsalu

Maailmakuulus muinasjuttude uurija Isidor Levin ootas 78 aastat Eesti passi, kuid suri kuu aega tagasi seda saamata, kuigi selle nimel võitles isegi president Lennart Meri. Levini loo jutustab Jaanus Piirsalu.

Ta armastas Eesti Vabariiki piiritult kogu oma teadliku elu. Teda hindasid Eesti kuulsaimad kirjanikud, kuid talle endale tõi armastus Eesti vastu ainult kannatusi.

Kui 1941. aastal Saksa väed Eesti vallutasid, siis keeldus ta enamiku juutide kombel Venemaale põgenemast, sest pidas seda väärituks. Ta oli üks kaheksast Eestis elanud juudist, kes jäi Saksa okupatsiooni ajal imekombel ellu, kuigi pidi kolm aastat vangis veetma. Nõukogude ajal ei leidnud ta Eestis samuti vähimatki tunnustust. Vaatamata sellele, et ta oli muinasjuttude, eriti idamaade muinasjuttude uurijana üks maailmakuulsaid eksperte.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles