Indoneesia võimud pidasid kinni Poola kodaniku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indoneesia terrorismivastase üksuse liikmed.
Indoneesia terrorismivastase üksuse liikmed. Foto: Tatan Syuflana / AP / Scanpix

Indoneesia julgeolekujõud pidasid Paapua provintsis kinni Poola mehe, keda kahtlustati sidemetes separatistidega, teatas Associated Press täna.

Ajakirjanik Jakub Fabian Skrzypski (39) oli kontaktis Paapua separatistidega, seisis Indoneesia politsei raportis. Mees peeti provintsis kinni pärast viie kohaliku arreteerimist, kellelt oli avastatud laskemoona.

Skrzypski sõnul on ta turist ja ei tunne inimesi, kellega politsei teda seostanud on, ütles inimõigusadvokaat Gustaf Kawer.

Poolakat hoitakse ebaadekvaatselt ventileeritud kongis, talle antakse halva kvaliteediga toitu ning tal pole õnnestunud oma perekonnaga ühendust võtta ega riideid vahetada. Kawer külastas kinnipeetut Paapua Inimõigusadvokaatide Assotsiatsiooni palvel. Ametlikku juriidilist esindajat poolakal pole.

Indoneesia piirab välismeedia visiite riigi kahte idapoolsesse provintsi Paapuasse ja Lääne-Paapuasse. Minevikus Hollandile kuulunud Paapua provintsis, mille Indoneesia 1963. aastal annekteeris, on viimasel ajal hakanud pead tõstma iseseisvust taotlevad mässulised.

Poola saatkond Indoneesias teatas, et on saanud mitteametlikku informatsiooni oma kodaniku kinnivõtmise kohta. «Selles küsimuses hakati koheselt astuma vajalike samme,» ütles ametnik Igor Kaczmarczyk.

Indoneesia politsei teatel külastas Skrzypski mässuliste peakorterit, reisis turistiviisaga ja oli saanud ka loa reisida Paapua provintsi, kuid rikkus seadust dokumentide väärkasutamisega.

Amnesty International teatas juulis, et Indoneesia politsei ja sõjavägi on süüdi vähemalt 95 inimese ebaseaduslikus tapmises Paapuas alates 2010. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles