VIDEO: Briti ja Prantsuse kalurid pidasid maha ohtliku «merelahingu»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti ja Prantsuse kalalaevad pidasid kammkarpide tõttu maha ohtliku merelahingu.
Briti ja Prantsuse kalalaevad pidasid kammkarpide tõttu maha ohtliku merelahingu. Foto: AP/Scanpix

Eile hommikul toimus La Manche'i väinas vastasseis Prantsuse ja Suurbritannia kalurite vahel. Solvangute kõrval loobiti ka kive ja käiku lasti suitsupommid. Tüli põhjuseks olid erimeelsused selle üle, kes tohib kahe riigi vahel asuvates rahvusvahelistes vetes kammkarpe püüda. 

Prantsusmaa regulatsioonide kohaselt ei tohi Prantsuse kalurid 15. maist kuni 1. oktoobrini kammkarpe püüda. Kuna brittidel sellised piirangud puuduvad, käivad nad rahvusvahelistes vetes karpe püüdmas. See häirib prantslasi, kelle hinnangul püüavad britid liiga palju karpe ja jätavad prantslased saagist ilma.

Vihased prantslased otsustasid naaberriigi kaluritele õppetunni anda. Eile hommikul väljus erinevatest Prantsusmaa sadamatest umbes 40 kalapaati ning kammkarpe püüdvad Briti kalurid piirati Prantsusmaa rannikust umbes 22 kilomeetri kaugusel sisse.

Meedia kätesse jõudnud videost võib näha, kuidas kalapaadid teineteist rammivad. Väidetavalt loobiti ka kive ning rünnati üksteist suitsupommidega. Mõned paadid said «lahingu» järel ka vigastusi, kolmel neist olid augud sees. Briti kalurite sõnul piirati nad sisse, paate loobiti raskete kividega ning peksti kettidega. Kaks Briti kalapaati jõudsid kodusadamasse katkiste akendega.

Kuna viis Suurbritannia laeva oli umbes 40 Prantsuse laeva vastu arvulises vähemuses, olid britid sunnitud põgenema. Olukorra edasise eskaleerumise hoidsid ära sekkunud Prantsusmaa sandarmeeria alused.

Kammkarpide üle on tüli kestnud juba umbes 15 aastat. Viimase viie aasta jooksul on aga tegutsetud kokkuleppe järgi, mille kohaselt hoiavad suuremad Briti laevad Seine'i lahest eemale ning saavad vastutasuks suurema püügiõiguse.

Normandia piirkonna kalameeste ühenduse juht Dimitri Rogoff väitis, et Suurbritannia kalurite jaoks on tegu nagu avatud baariga, sest nad võivad igal ajal piiramatult püüda. «Me ei taha nende püüki keelata, aga nad võiksid vähemalt 1. oktoobrini oodata, et saaksime jagada,» ütles ta. Kammkarbid on Normandia piirkonna jaoks oluline ekspordiartikkel ja väga tundlik teema.

Briti kalamehed soovivad aga nüüd oma valitsuselt kaitset, et enda sõnul legaalse püügiga jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles