Valge Maja advokaat lahkub sügisel ametist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Donald Trump teatas kolmapäeval, et Valge Maja advokaat Don McGahn lahkub sügisel ametist.

Trump edastas teate McGahni lahkumisest Twitteri vahendusel. Presidendi tähtsaim õigusnõunik lahkub ametist «varsti pärast Brett Kavanaugh kinnitamist (loodetavasti) USA ülemkohtunikuks», sõnas president.

«Olen töötanud koos Doniga pikalt ja hindan tõesti tema teenistust!» lisas Trump.

50-aastane advokaat on üks vähestest Valgesse Majja jäänud inimestest, kes etendasid Trumpi valimiskampaanias kandvat rolli. McGahn oli kampaania ajal Trumpi peanõustaja.

Teadaanne McGahni lahkumisest langeb ajale, kui eriprokurör Robert Muelleri juurdlus Venemaa sekkumisest USA 2016. aasta presidendivalimistesse on tõmbumas presidendi ümber koomale ja ohustamas tema lähimaid abilisi.

McGahni, kes on nõustanud Trumpi selles, kuidas Muelleri uurimisega ümber käia, on eriprokuröri meeskond ka koostööd tegeva tunnistajana pikalt küsitlenud.

Meedia peab McGahni võimalikuks ametijärglaseks tema praegust asetäitjat, Valge Maja aseadvokaati Emmet Floodi. Flood on Washingtoni veteran, kes esindas 1990. aastate lõpus toonast demokraadist president Bill Clintonit tema vastu algatatud tagandamisprotsessi ajal.

Kui Valge Maja õigusnõuniku ülesanne on nõustada presidenti ametialastes küsimustes, siis eraasjades esindavad Trumpi mitu advokaati, keda juhib New Yorgi endine linnapea Rudy Giuliani.

McGahn on etendanud võtmerolli kümnete vabariiklasi toetavate konservatiivsete kohtunike kinnitamises ülemkohtusse ja teistesse föderaalkohtutesse üle kogu riigi.

New York Timesi andmeil on McGahn viimase üheksa kuu jooksul andnud uurijatele enam kui 30 tundi tunnistusi Trumpi käitumise kohta juurdlusega seoses ja sellest, kuidas president on palunud McGahnil uurimisele vastata.

Timesi andmeil etendas just McGahn otsustavat rolli Trumpi veenmisel Muellerit mitte vallandama. Väidetavalt suutis McGahn veenda presidenti mitte vallandama ka justiitsminister Jeff Sessionsit.

Mueller uurib Venemaa sekkumist USA 2016. aasta presidendivalimistesse, Trumpi kampaaniameeskonna võimaliku kokkumängu Venemaaga ja seda, kas Trump takistas 2017. aasta mais Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktorit James Comeyt vallandades õigusemõistmist. Enne eriprokuröri uuris Venemaa sekkumist FBI.

McGahn võib olla uurijate jaoks tähtis tunnistaja selle uurimisliini juures, mis puudutab võimalikku õigusemõistmise takistamist.

Muelleri meeskond esitas juulis tosinale Vene luuretöötajale süüdistuse häkkimises Demokraatliku Partei arvutitesse. Neli Trumpi kampaaniameeskonna liiget on samuti saanud kuriteosüüdistuse, kuid need ei ole otseselt seotud kokkumänguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles