Küsitluse kohaselt on kooliga enim rahul neljandate klasside õpilased

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetaja Võsu koolis.
Õpetaja Võsu koolis. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Eesti koolides tehtud küsitlusest selgus, et enim on kooliga rahul neljandate klasside õpilased.

«Küsitlusest selgus, et kõige kõrgemad on rahuloluhinnangud neljanda klassi õpilaste hulgas, põhikooli lõpuks õpilaste hinnangud langevad ning gümnaasiumis rahulolu kooliga jällegi kasvab,» ütles sihtasutuse Innove uuringute ja arenduskeskuse juhataja Aimi Püüa pressiteate vahendusel.

Innove ning haridus- ja teadusministeeriumi veebruarist aprillini üldhariduskoolides korraldatud rahuloluküsitluses osales ligi 85 protsenti kõikidest koolidest. Küsitlustele vastas kokku 10 249 neljanda klassi, 8457 kaheksanda klassi ja 4820 11. klassi õpilast, 7562 õpetajat ning 19 223 1.–9. klassi õpilase lapsevanemat.  

Lähiajal saavad kõik küsitluses osalenud koolid raportid, kus on läbivalt kooli tulemusi – õpilaste, õpetajate, lapsevanemate hinnanguid – kõrvutatud vastava sihtrühma üldise keskmisega. See võimaldab jälgida, millistel teemadel ja kuivõrd kooli hinnangud üldisest pildist erinevad. Need koolid, kes osalesid rahuloluküsitluses ka 2017. aastal, saavad ülevaate ka võrdluses eelmise aasta tulemustega – mis on muutunud, mis samaks jäänud, teatas Innove.

Küsitlused annavad riigile, koolidele, õpetajatele kui ka lastele objektiivset tagasisidet. Eesmärk on mõõta rahulolu erinevaid aspekte – kas koolikeskkond toetab sisemist motivatsiooni, millised on suhted ja kas kogetakse kiusamist, kuidas hinnatakse kooli füüsilist keskkonda ning milline on hinnang koolipidaja ja riigi tegevusele hariduse korraldamisel. Tulemustest ilmnev aitab koolidel teadvustada nii oma tugevusi kui ka arengukohti. Keskne üleriigiline küsitlus peaks saama koolile sisehindamise tööriistaks ja hakkama asendama nende endi korraldatavaid küsitlusi.

Kõik koolid ja koolipidajad saavad tagasisidet oma kooli kohta, peamised tulemused avaldatakse ka haridusandmete veebiportaalis www.haridussilm.ee Tagasisideraportitest selgunud infot soovitab Innove koolidel ja koolipidajatel jagada õpilaste, õpetajate kui ka lapsevanematega.

Iga-aastane rahuloluküsitlus toimus juba kolmandat korda ning selle ulatus on aasta-aastalt kasvanud. Kui 2016. aastal tehti küsitlus 8. ja 11. klassi õpilaste hulgas, siis 2017. aastal küsitleti pea sajas koolis lisaks ka neljanda klassi õpilasi ning kaasati põhikooli õpilaste vanemaid ja õpetajaid. Tänavu toimus küsitlus, milles olid oodatud osalema kõik 4., 8. ja 11. klasside õpilased, põhikooliõpilaste vanemad ja üldhariduskoolide õpetajad. Lisainfot küsitluste kohta leiab Innove kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles