IAEA: Iraan täidab endiselt tuumaleppe tingimusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri peakontor Viinis.
Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri peakontor Viinis. Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters / Scanpix

Hoolimata jätkuvast ebakindlusest suurriikidega sõlmitud tuumaleppe tuleviku suhtes, järgib Iraan siiski selle tingimusi, ilmnes täna ÜRO tuumajärelevalve organisatsiooni raportist.

Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri (IAEA) aruande kohaselt täidab Iraan kõiki 2015. aasta Ühise Kõikehõlmava Tegevuskava (JCPOA) ehk Iraani tuumaleppe võtmeparameetreid.

USA president Donald Trump teatas mais, et Ühendriigid taanduvad leppest ja taaskehtestavad Teheranile sanktsioonid.

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump teatas kevadel otsusest Iraani tuumaleppest lahkuda.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump teatas kevadel otsusest Iraani tuumaleppest lahkuda. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / Scanpix

Viimase IAEA raporti kohaselt on agentuurile võimaldatud juurdepääs kõigile soovitud objektidele. Samas korrati eelmises aruandes sisaldunud üleskutset Iraanile aktiivsemaks koostööks sellise juurdepääsu lubamisel.

Väherikastatud uraani ja raske vee kogus on maikuisest raportist saadik veidi kasvanud, kuid jätkuvalt ei ületa see leppes sätestatud piire.

Iraani majandust on kahjustanud USA sanktsioonide taaskehtestamine augustis.

Ajatolla Ali Khamenei.
Ajatolla Ali Khamenei. Foto: LEADER.IR/SIPA / LEADER.IR/SIPA / Scanpix

Iraan on valmis tuumaleppe kõrvale jätma, kui see ei ole enam riigi huvides, ütles varem sel nädalal Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei. Ajatolla sõnul peaksid aga kõnelused jätkuma Euroopa riikidega, kes on üritanud lepet päästa.

Euroopa Liit teatas eelmisel nädalal 18 miljoni euro suurusest eraldisest Iraanile. See on Brüsseli sõnul mõeldud projektide tarbeks, mis toetavad püsivat majanduslikku ja sotsiaalset arengut. Tegemist on osaga 50 miljoni euro suurusest abipaketist.

Majandusraskustes Iraani naftasektori vastu suunatud USA sanktsioonid jõustuvad novembris.

Iraan lubas juunis suurendada oma uraani rikastamise võimekust uute tsentrifuugidega juhuks, kui tuumakokkulepe läbi kukub, kuid eitas jätkuvalt kavatsust ehitada tuumapommi. Tuumaleppe alusel võib Iraan rikastada uraani 3,67 protsendini, mis on oluliselt madalam 90 protsendist, mida on tarvis tuumarelva ehitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles