Laia tänava vanad majad pragunevad

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaani 20 maja sushi-baaris töötav Viktoria Verkina osutab pragudele maja fassaadil.
Jaani 20 maja sushi-baaris töötav Viktoria Verkina osutab pragudele maja fassaadil. Foto: Sille Annuk

On see vaid kokkulangevus või põhjus, aga pärast Laia tänava kahesuunaliseks muutmist on Tartu vanima maja elanikud avastanud seintest uusi pragusid. Põhjuse selgitamine ja võimalik remont on aga puhtalt omanike õlul.

Vähemasti nii võttis asjade seisu läinud nädalal kokku Aivi Ross, kes elab Jaani 20 maja teisel korrusel.

Et selles Laia ja Jaani tänava nurgal olevas majas on nii mõnigi asi natuke kiivas, näiteks esimesel korrusel tegutseva sushi-baari üks aken, pole Rossile üldse probleem. Nende vahvate kiiksude pärast Ross valiski endale koduks maja, mille ehituslugu ulatub 17. sajandisse.

Küll aga teeb talle muret, et kuue aasta eest põhjalikult restaureeritud maja seintesse tekib järjest uusi pragusid.

Tähelepanekut, et mõrasid tekib järjest juurde, jagas ka sushi-baaris töötav Viktoria Verkina.

Rossil on hästi meeles mõne aasta tagune võitlus sealsamas maja juures olnud «lamava politseiniku» vastu, mis pani autorattad põntsuma, ja see, et vibratsiooniuuringute näidud olid liiga suured.

Vaja uurida

«Ühekordsel visuaalsel vaatlusel näib olukord leebemana, kui omanik seda kirjeldab, aga tema on näinud ka eelmiste päevade seisu,» ütles muinsuskaitseameti arhitektuurimälestiste peainspektor Ilona Merzin.

Veel ütles ta, et mõrade suhtes on ühekordse vaatlusega raske vettpidavat seisukohta võtta, vaja oleks järjepidevat vaatlust, mille tulemusena selgitatakse välja, kuidas mõrad käituvad. Peale selle on tema sõnul vaja välja selgitada, milles on põhjused, ja selleks on vaja kaasata muinsuskaitse tegevusloaga insener.

Merzin ütles, et loomulikult on üks võimalus, et pragunemist põhjustab liiklusest tingitud vibratsioon, ent paraku on Laia tänava magistraaltänava staatus vältimatu olukorras, kus kõik Tartu sillad peale Sõpruse silla on kesklinnas.

Tartu linnavalitsuse kultuuriväärtuste teenistuse juhataja Romeo Metsallik kuulis Jaani 20 maja uutest pragudest eile ja hindas kohapeal vaatepilti muret tekitavaks. Nagu Merzingi, pidas ta vajalikuks paigaldada vajumiskiirust näitavad majakad.

Metsallik vaatas üle ka naabermaju, teiste hulgas üle tänava asuva hiljaaegu restaureeritud fassaadiga Lai 28 maja, ning avastas kõigi nende seintes hulganisti pragusid.

Ta nentis selle peale, et üsna ilmselt oleks vaja korrata Laia tänava vibratsiooniuuringut ning oleks hea, kui selle kulud võtaks enda kanda linna liikluskorralduse eest vastutav linnamajanduse osakond.

Omanikud oma raha eest

Mis aga puutub vajumismajakate paigaldamisse ja ekspertiisi tellimisse, siis see töö jääb muinsuskaitseametnike sõnul omanike õlule.

Metsallik ütles, et riiklike mälestiste toetamine on linna puhul erandlik, linnaeelarves on tagasihoidlik restaureerimistoetuste eelarve miljööalade hoonedetailide taastamiseks – poole miljoni krooni väärtuses.

Riigil on küll ette nähtud toetused kinnismälestiste omanikele, kuid eelarve on napp ja selle taotlemisel annab eelise, kui omanikud on oma raha eest ekspertiisid ja analüüsid teinud. Aastane eelarve maakonna kohta on samuti poole miljoni krooni väärtuses.

Tartu liikluskorraldusteenistuse juhataja Tõnu Lukmann ütles, et Laia tänava liiklusvibratsiooni uuriti viimati eelmise aasta sügisel ja kõik vastas normidele ning et Laia tänava kahesuunaliseks muutmine ei ole liikluskoormust kuigivõrd kasvatanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles