Kõik seljavalu kohta

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: GSK

Kui teil on seljavalu, ei ole te üksi – kuni 92% inimestest kogeb mingil ajahetkel oma elus seljavalu. Enamikule meist ei ole see tõsine probleem ning see läheb ajaga ise paremaks. Siis kui te paranemist ootate, on mitmeid asju, mida te saate teha, et saaksite edasi tegutseda.

Valu võib tekkida alaseljas, selja keskosas või kaelas. Valu võib alata äkki või kujuneda ajapikku. See võib varieeruda tuimast pidevast valust kuni ootamatult tekkiva terava valuni, mis takistab teie igapäevaseid tegevusi. Seljavalu võib hommikuti olla nõrgem või tugevam, võrreldes õhtuga ning võib muutuda paremaks või halvemaks olenevalt erinevatest asenditest. Kõik sõltub probleemi põhjusest.

Foto: GSK

Seega, mis toimub?

Seljavalu täpne põhjus võib olla erinev. Probleem võib olla:

  • seljaliigeses – te võite oma seljaliigest vigastada, kuid kulumine võib toimuda ka vanuse kasvades aja jooksul, samuti võib põhjuseks olla haigus nimega artriit
  • närvis teie lülisamba ümber – see võib olla pitsunud ning põhjustada valu, mis võib levida ka teistesse piirkondadesse
  • lihastes või sidemetes – te võite neid venitada või need võivad muutuda jäigaks nt tänu istuvale eluviisile
  • rebenenud või kulunud lülisamba ketas e disk, mis võib põhjustada põletikku ja valulikke lihasspasme selles piirkonnas

Seljavalu võivad põhjustada mitmed asjad. See võib olla sümptomiks terviseprobleemile nagu artriit ja neerukivid, seetõttu kui seljavalu muutub tõsiseks või teil tekivad kahtlused, pöörduge arsti vastuvõtule.

Sagedamini on seljavalu põhjustajaks siiski pigem venitused raskete esemete tõstmisest ebaõigel viisil kui mõni peidetud haigusseisund, kuid tuleb silmas pidada, et ülekaalulisus ning vähene füüsiline aktiivsus mängivad seljavalu kujunemisel samuti olulist rolli. Meditsiiniline termin sellisel juhul on mittespetsiifiline seljavalu. Teie keha reageerib vigastusele raviva põletikureaktsiooniga ning see võib olla ka valu põhjustajaks.

Foto: GSK

Kuidas seljavalust vabaneda?

Võti on liikumises – kui püsite pidevalt liikumises, on väiksem võimalus, et teie lihased muutuvad kangeks ning muudavad seeläbi olukorra hullemaks. Pikemas perspektiivis ei ole enamikul inimestest puhkamisest kasu, kuna see võib sümptomeid pikendada ning need tulevad suurema tõenäosusega tagasi. Arstid soovitavad patsientidel teha harjutusi ning võivad määrata isegi osalemise grupitreeningutes. Harjutusi võite te teha ka kodus, see võib teie sümptomeid leevendada. Alustage rahulikult ning jälgige, kuidas see teile mõjub.

Kui te vajate kiiret leevendust, on selle tarbeks olemas mitmeid valuvaigistavaid ravimeid, et saaksite kontrolli tagasi ning uuesti liikuda.

Foto: GSK

Kuidas valuvaigistid toimivad:

  • Suukaudsed valuvaigistid nagu paratsetamool ja mittesteroidsed põletikuvastased ained (MSPVAd) avaldavad mõju kogu kehas ning häirivad valusignaalide edastamist teie ajju. Peale tableti alla neelamist kantakse see verega üle kogu teie keha. Efektiivseks toimeks peab ravimi kontsentratsioon teie veres olema võrdlemisi kõrge, et see avaldaks toimekohale, milleks võib olla aju (paratsetamool, kodeiin) ning valuallikas ja põletikukolle (MSPVAd), piisavat toimet. Suured ravimikontsentratsioonid võivad põhjustada süsteemseid kõrvaltoimeid nagu ebamugavustunne kõhus või maksakahjustus, sest ravim mõjutab süsteeme või organeid, kuhu see vere vahendusel jõuab.
  • Paiksed ravimid mõjuvad otse valuallikale. Te määrite paikset ravimit nahale otse valupiirkonda, kus see imendub läbi naha ning siseneb valulikku koepiirkonda või liigesesse, vähendades protsesse, mis kudedes valu põhjustavad. Paiksete ravimite korral on ravimi kontsentratsioon teie veres tunduvalt väiksem kui sama ravimi tabletivormi puhul. See vähendab kõrvaltoimete riski.

Te võite paikset ravi kombineerida ka suukaudsete ravimitega nagu nt paratsetamool, samuti võib teie arst soovitada kasutada lihaslõõgasteid. Kui te olete proovinud seda esimest kaitseliini valu vastu, kuid tunnete siiski ebamugavust, võib arst teile määrata tugevamaid ravimeid, mida nimetatakse opioidideks.

GlaxoSmithKline Eesti OÜ. CHEE/CHVOLT/0040/18/AUG

Copy
Tagasi üles