Britid süvendavad võitlust plasträmpsuga

Mona Lii Konnapere
, meediapraktikant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhukeste kilekottide eest hakkavad peagi raha nõudma kõik Suurbritannia jaeketid. Ka tahab Briti valitsus tõsta nende tasu.
Õhukeste kilekottide eest hakkavad peagi raha nõudma kõik Suurbritannia jaeketid. Ka tahab Briti valitsus tõsta nende tasu. Foto: Chris Radburn / PA Wire/PA Images

Kuigi 2015. aastal kasutusele võetud õhukeste kilekottide maksu rakendati varem vaid suurtele jakettidele, teatas Suurbritannia valitsus, et laiendab viiepennise tasu nüüd kõigile jaemüüjatele.

Neljapäeval kinnitas valitsus, et kaalumisel on ka kilekoti tasu tõstmine vähemalt kümne pennini, vahendab CNBC. Nimelt on kilekottide maksustamine osutunud tõhusaks ning valitsuse sõnul on ka nende müük suurtes supermarketites langenud 86 protsenti. 

«Oleme pühendunud võitlusele ülemaailmse plastikprügi vastu. See hävitab meie veekogusid ja maid ning lämmatab elusloodust,» ütles keskkonnaminister Michael Gove meediaavalduses.

«Tänu üldsuse toetusele on kilekotimaks olnud tohutult edukas,» lisas Gove. «Ainuüksi viimase kahe aasta jooksul on ringluses olevate kilekottide arv vähenenud 13 miljardi võrra,» märkis ta.

Juba pikemat aega on plastikprügi küsimus väga tõsine olnud. Euroopa Komisjoni andmetel toodavad eurooplased aastas 25 miljonit tonni plastjäätmeid. Vähem kui 30 protsenti sellest jõuab jäätmeringlusesse.

Suurbritannia valitsus on teinud hiljuti mitmeid samme plastiku keskkonnamõjude leevendamiseks. Näiteks jaanuaris jõustus keeld ohtlikke mikropärleid sisaldavate toodetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles