Poolakat süüdistatakse plaanis kukutada Indoneesia valitsus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indoneesia politsenikud valvel.
Indoneesia politsenikud valvel. Foto: CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP / Scanpix

Indoneesias kinni peetud Poola kodanikku süüdistatakse sidemetes Paapua separatistidega ja valitsuse kukutamise plaanis, mis võib viia ta eluks ajaks vangi, ütles täna Indoneesia politsei.

39-aastane Jakub Fabian Skrzypski peeti nädala algul küsitlemiseks kinni, ütles politsei, kelle sõnul tahtis ta filmida mässuliste relvatehingut Uus-Guinea saare rahutus lääneprovintsis.

Eile ütles politsei, et Skrzypskile ja kolmele indoneeslasele esitati mitu süüdistust, seal hulgas valitsuse kukutamise vandenõus. AP käsutuses olevate politsei ja sõjaväe raportite järgi oli Skrzypskil sidemed iseseisvuslaste komandöriga ja ta proovis ligi pääseda nende laagrile. 

Skrzypski peeti kinni Paapua mägismaa suurimas linnas Wamenas.

Temalt ja ta kaaslastelt võeti ära hulgaliselt laskemoona ja dokumente, mis puudutasid liikumise Vaba Paapua võitluse üksikasju, ütles paapua politsei pressiesindaja Suryadi Diaz.

Poola välisministeeriumist öeldi, et nad pakuvad Skrzypskile konsulaarabi ja püüavad välja selgitada, milles teda täpsemalt süüdistatakse.

Kuigi Indoneesia president Joko Widodo on lubanud leevendada ajakirjandusele püstitatud piiranguid Paapuast raporteerimisel, peavad ajakirjanikud ikka veel rinda pistma režiimi loodud takistustega.

Paapua provints on Indoneesia kõige militariseerum piirkond, kuna regioonis on tooni andnud separatistlik liikumine pärast seda, kui see ühendati Indoneesiaga 1969. aastal laialdaselt kritiseeritud referendumil. 

BBC ajakirjanik pidi sellel aastal Paapua saarelt lahkuma, kuna sõjaväe sõnul olid tema Twitterisse tehtud postitused olnud avalikkust eksitavad.

Amnesty International teatas juulis, et Indoneesia politsei ja sõjavägi on süüdi vähemalt 95 inimese ebaseaduslikus tapmises Paapuas alates 2010. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles