Pikaajaline haigus vaevab pea iga teist täiskasvanut

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud eestlased on hädas pikaajalise haigusega.
Paljud eestlased on hädas pikaajalise haigusega. Foto: Panther Media/Scanpix

Statistikaameti andmetel esines tänavu 45% täiskasvanutest nende endi hinnangul pikaajaline haigus.

Kõige rohkem esineb pikaajalisi haigusi täiskasvanud elanikkonnal Põlvamaal (63%), samuti Võru- ja Hiiumaal (vastavalt 54% ja 53%), kirjutab juhtivstatistik Erika Taidre statistikablogis.

Pikaajalise haiguse osatähtsus Eesti täiskasvanud elanikkonnas on viimastel aastatel paari protsendipunkti võrra suurenenud ning Euroopa Liidus üks kõrgemaid. Kõige vähem on pikaajaliste haigustega kimpus Viljandi- ja Järvamaa täiskasvanud (vastavalt 37% ja 38%).

Väga heaks või heaks peab oma tervist veidi üle poole ehk 54% täiskasvanutest, väga halvaks või halvaks 15%. Mehed hindavad oma tervist pisut paremini — 57% täiskasvanud meestest ja 52% naistest andis oma tervisele väga hea või hea hinnangu.

Kesk-Eesti elanike hinnangud oma tervisele on kõige kõrgemad, väga heaks või heaks hindas oma tervist 60% täiskasvanud elanikkonnast, Kirde-Eestis vaid 38%. Samas hindab Kirde-Eestis üle viiendiku täiskasvanud elanikkonnast oma tervist väga halvaks või halvaks.

Eesti elanike hinnang oma tervislikule seisundile on püsinud suhteliselt stabiilne. Aastatel 2004–2011 hindas oma tervist väga heaks või heaks keskmiselt 50–55% täiskasvanud elanikkonnast. Euroopa Liidus on vastav näitaja 64–68%.

Hinnangud põhinevad sotsiaaluuringu andmetel, mida statistikaamet korraldab 2004. aastast. 2011. aastal osales uuringus ligi 5000 leibkonda. Inimestelt küsitakse nende endi hinnanguid pikaajalise haiguse olemasolu ja tervisliku seisundi kohta. Pikaajaliseks haiguseks loetakse ka hooajalisi ja korduvaid haigusi nagu allergiad, heinanohu jms. Sotsiaaluuringut korraldavad statistikaorganisatsioonid harmoniseeritud metoodika alusel kõigis Euroopa Liidu riikides nime EU-SILC all.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles