Hiina nõuab kunstnikult miljoneid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ai Weiwei.
Ai Weiwei. Foto: SCANPIX

Hiina Rahvavabariigi võimud esitasid võimukriitilisele kunstnikule Ai Weiweile miljonitesse ulatuva hiigeltrahvi.

Režiimivastasel kunstnikul, kes disainis ka Pekingi olümpiastaadioni, tuleb riigile tasuda 15 miljoni jüaani (üle 1,7 miljoni euro) suurune trahv, kuna võimude hinnangul jättis 54-aastane dissident viimase kümne aasta jooksul riigile tasumata miljonite jüaanide ulatuses makse, vahendas uudistevõrk AFP.

«Nad saatsid mulle täna kirjaliku teavituse, kuid seal puudus igasugune selgitus. Me küsisime, kuidas selline number on saadud, kuid nad ei suutnud anda selget vastust,» selgitas Ai. «Teate järgi on mul maksmiseks aega 15 päeva. See on umbes miljon päevas ja kui sa ei maksa, saavad nad sind vangi panna, võib-olla kuni seitsmeks aastaks.»

Ai saab otsuse edasi kaevata, kuid alles siis, kui trahv on makstud. Kunstniku sõnul pole ta veel otsustanud, kuidas edasi käituda.

«See on märk, et riik võib kinni pidada igaühe, kellel on erinev poliitiline arvamus. Nad kasutavad makse või mistahes teist põhjust neile halva valguse heitmiseks või nende hävitamiseks,» lisas Ai, kelle hinnangul on tema vastu esitatud süüdistused poliitilised.

Võimud süüdistasid Aid majanduskuritegudes ning pidasid ta kinni tänavu 3. aprillil, kui ta kavateses lennata Hongkongi. Kunstnik vabastati juunis pärast seda, kui teda oli 81 päeva kahtlustatuna maksudest kõrvale hiilimises kinni hoitud.

Ai ja inimõiguslased on süüdistusi eitanud, kuid võimude sõnul võttis tuntud kunstnik talle esitatud süüdistused omaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles