Pealtnägija: Varssavi õnnetuslennukis nuteti ja palvetati

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varssavis hädamaandumise sooritanud Boeing 767, millel maandumisel süttis parempoolne mootor.
Varssavis hädamaandumise sooritanud Boeing 767, millel maandumisel süttis parempoolne mootor. Foto: SCANPIX

Soomlane Atte Rajajärvi oli üks neist inimestest, kes Varssavi õnnetuslennukis viibis ja õnnelikult eluga pääses.

21-aastane jäähokimängija rääkis Helsingin Sanomatele, et ta magas, kui kõrval istuv poolatar ta üles ajas. Lennukis oli väga närviline õhkkond – inimesed nutsid ja palvetasid.

Naine seletas soomlasele, et valmistutakse hädamaandumiseks. «Juba tund enne maandumist oli midagi teatatud, kuid kuna kuulasin muusikat, siis ei pööranud sellele tähelepanu,» jutustas ta.

Teavitamisest suurt kasu polnud, kuna suur osa informatsioonist edastati poola keeles ja ingliskeelsetest juhistest polnud lihtne aru saada. Reisijatel soovitati jalanõud ära võtta, toolil kummarduda ning pead alla lasta. Siis algas maandumine, lisas ta.

«Lennukis oli tohutu kisa ja inimesed nutsid. Maandumine ise oli üllatavalt rauge. Ootasin, et lennuk võib teha vägagi tugeva jõnksu.»

Kui lennuk seisma jäi, siis läks reisijatel kiireks. Nad jooksid avariiväljapääsude poole ja lahkusid lennukist end mööda liugteid alla libistades.

«Meil kästi joosta lähedal asuvale põllule ja teha seda nii ruttu, kui jalad võtavad. Öeldi, et lennuk võib plahvatada.»

Lennuväljal oli Boeingul vastas kümneid kiirabiautosid, kergelt viga saanud inimesed said kohe ka abi. Arstid vaatasid üle Rajajärvi selja, kuna ta tundis nõrka valu.

Pärast juhatati reisijad lennuvälja evakuatsiooniruumidesse. Ööks paigutati nad hotelli.

«Ostsin Los Angelesest randmepaela, millega toetatakse septembri lennukatastroofis surma saanud Lokomotiivi jäähokimängijate peresid. Olen seda vaadanud mitu korda. Ma usun, et lendan ka edaspidi,»

Varssavi Frederic Chopini nimeline lennuväli on eilse intsidendi tõttu igasuguste lennukite jaoks suletud homseni.

Poola meedia täpsustatud andmete järgi avatakse lennuväli liiklusele taas 3. novembril kell 4 kohaliku aja järgi, vahendas RIA Novosti.

Firma LOT reisilennuk Boeing 767, millele ei avanenud telik, tegi eile hädamaandumise Varssavis. Lennuk, milles viibis 231 inimest, oli teel USAst Varssavise.

Maandumisel kerele süttis lennuki parempoolne mootor. Põleng kustutati ära spetsiaalse vahuga.

Lennuk asub endiselt lennuväljal, blokeerides ära liikluse kahel maandumisrajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles